Skip to content Skip to footer

Just Kids

Forfatter:Patti Smith

En smuk kærlighedshistorie, der begynder som et eventyr og ender som en elegi. Et boheme-romantisk erindringsbillede af et svundet New York, tegnet med vemod og nærvær. Erindringskunst af fornemste karat.

Yderligere information

Sidetal

279

Udgivelsesdato

09.11.2010

Køb bogen

title Beskrivelse

Tyve år gammel stiger Patti af bussen i New York. I håb om husly banker hun kort efter på hos venner i Brooklyn, de er flyttet, men inde i lejligheden ligger en ung fyr og sover, i bar overkrop og med perlekæder om halsen. Patti har mødt Robert. Lykketræf eller skæbne? Deres livstråde snor sig fra da af i et uløseligt spind, som kærester og siden soulmates.

Patti, den unge pige, der har skippet fabriksjobbet i South Jersey for at søge liv og mening i storbyen. Og Robert, den irsk-katolske alterdreng fra forstæderne, der cirkler rundt i city som en ung drømmer på stoffer. De er sultne, ludfattige og oprørske. Det er den hede sommer ’67, og rundt om dem buldrer det på alle fronter.

De to slås dog for det basale: mad og husly – og det vigtige: den kunstneriske ambition. Begge opnår de en dag verdensberømmelse, Patti Smith som poet og performer, Robert Mapplethorpe som eksperimentel fotograf. Her handler det om vejen dertil.

I 1969 flytter de ind i det sagnomspundne Chelsea Hotel og dermed også ind i tryllekredsen af berømte og berygtede, som i den periode gjorde New York til verdens kunstscene par excellence. Med centrum omkring det runde bord på Max’ Kansas City, hvor Andy Warhol holdt hof.

Et i dag stærkt mytologiseret miljø, som Patti Smith genopliver for os fra sin helt egen vinkel, indefra og nedefra.

"Bevægende, berusende, belæst, befriende og brændende intenst beskrevet. En født klassiker inden for erindringslitteraturen."
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Henrik Quietsch, Ekstra Bladet

 

“JUST KIDS – Patti Smiths nye vidunderligt skrevne og velturnerede erindringsbog – kredser om hendes liv og kunstneriske tilblivelseshistorie med New York City som fremkaldelsesrum.”
⭐⭐⭐⭐⭐
Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske Tidende

 

“Erindringsbog, der overstiger alle forventninger. Patti Smith har endelig skrevet en bog om sin opvækst og om de unge år i New Yorks gader med fotografen Robert Mapplethorpe. Og den er fremragende … ”
⭐⭐⭐⭐⭐
Torben Holleufer, Gaffa

 

"Patti Smith har skrevet en af den slags biografiske erindringsbøger, der vokser sig til at blive et nærgående, vedkommende og tankevækkende kunstværk i sig selv." Erik Jensen, Politiken

 

"Den amerikanske digter og sangskriver Patti Smith har med en mesters touch skrevet en fabelagtig selvbiografi, hvori hun tegner et rørende indsigtsfuldt portræt af sin store ungdomskærlighed, fotografen Robert Mapplethorpe. ... stor erindringskunst."
Klaus Lynggaard, Information

 

"Fremragende læsning – intet mindre. Klogt. Sensitivt. Delikat poetisk. ... et mindesmærke over en tid og et venskab, der sjældent er set lige. Hun skriver levende og ukrukket, og ved hendes pen bliver de personlige minder til fortællinger om kærlighed, som alle kan forholde sig til."
Nanna Mogensen, Fyens Stiftstidende

 

"Hvis du endnu ikke har læst denne mesterlige selvbiografi af sæsonens absolutte stilikon, musikeren og digteren Patti Smith, så er det på tide. Ikke nok med, at hun skriver helt fantastisk, historien om hendes liv og kunstneriske parløb med fotografen Robert Mapplethorpe er også både smuk og vedkommende. Ganske enkelt et mesterværk."
Modemagasinet Elle

 

"Under sine forsøg på at finde tag over hovedet møder hun Robert Mapplethorpe, der er i New York af samme årsag som Patti, nemlig for at virkeliggøre drømmen om at leve og overleve som kunstner. Mødet gør indtryk på Patti: 'Jeg havde aldrig set nogen som ham.' Det er to sjælevenner, der mødes, og Patti Smiths poetiske og smukke beskrivelse af kærligheden, der med tiden forandres til dybt venskab, er rørende og fascinerende."
Christina Dackás, Rudersdal Avis

 

"Patti Smith vandt i 1970erne anerkendelse for sin blanding af poesi og rock. I sin fænomenale erindringsroman Just Kids går hun et årti baglæns for at beskrive sin egen kunstneriske begyndelse, der er rundet af hendes kærlighed til fotografen Robert Mapplethorpe, der i samme periode kæmper sig ind gennem nåleøjet til den newyorkske kunstscene. Just Kids er et intimt portræt af to mennesker, der inspireres og ernæres af hinanden."
IN

  • Originaltitel: Just Kids
  • ISBN: 9788779558144
  • Oversætter: Charlotte Kornerup
  • Omslagsdesign: Christian Hvid

Du kunne også være interesseret i...