Haruki Murakami

Den verdenskendte, japanske forfatter Haruki Murakami (f. 1949) har skrevet skønlitteratur i genrerne: noveller, romaner, essays og nonfiktion.

Han er kendt for sine mystiske og filosofiske universer, hvor læseren drages ind i, hvad Dagbladet Information har beskrevet som “… et forvrænget univers.” Et univers, hvor drømme og virkelighed væves ud og ind mellem hinanden og bringer læseren i tvivl om, hvad der er hvad.

Værkerne har ofte en mandlig hovedperson, som søger efter en tabt kærlighed. Sproget er karakteriseret ved at være let tilgængeligt, men med levende beskrivelser. Murakamis helt unikke stil har hurtigt gjort ham til en af Japans førende, moderne forfattere. 

Murakami fik først sit internationale gennembrud i 1994 med romanen Trækopfuglens krønike, der betragtes som hans absolutte hovedværk.

Hans værker er oversat til mere end 50 sprog, og hans popularitet “… er vokset til et globalt fænomen. Det er ikke tilfældigt … Det er en demokratisk litteratur, der passer til den globale verden. Han skriver om almindelige mennesker, der oplever højst ualmindelige ting,” skriver Politiken. 

Murakami har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab; herunder den danske H.C. Andersen Pris i 2016. Hans første roman, Hør vinden synge fra 1979 (på dansk 2016), indbragte ham i 1979 det japanske litterære magasin Gunzous litteraturpris for spirende forfattere. 

Blandt Murakamis inspirationskilder er Raymond Chandler, Kurt Vonnegut og Richard Brautigan. 

Ud over sit forfattervirke har Murakami arbejdet som oversætter og har blandt andet oversat J.D. Sallinger, John Irving, Raymond Carver, Raymond Chandler og Paul Theroux fra engelsk til japansk. 

Murakami har læst klassisk græsk ved universitetet i Waseda, Japan, og som såkaldt Writer-in-Residence været tilknyttet Princeton University og Tufts University i Cambridge, Massachusetts, USA. Han har boet i Frankrig, Italien og Grækenland og har forud for sin forfattergerning bestyret en jazzcafé i Tokyo mellem 1974 og 1981.