Patti Smith

Patti Smith er forfatter, musiker og billedkunstner.

I 1970’erne vandt hun anerkendelse for sin nyskabende blanding af poesi og rock. Det dybt originale debutalbum Horses – med Robert Mapplethorpes berømte coverfoto – anses for at være et af de 100 bedste albums gennem tiderne. Siden har hun udgivet et dusin studie- og livealbums.

Patti Smith havde sin første kunstudstilling på Gotham Book Mart i 1973 og har fra 1978 været i stald hos Robert Miller Gallery. I 2002 viste Andy Warhol Museum en stor retrospektiv udstilling af hendes værker, Strange Messenger. Og i 2008 præsenterede Fondation Cartier pour l’art contemporain i Paris en omfattende udstilling af hendes tegninger, silketryk, fotografier og installationer.

Patti Smiths første digtsamling var ‘Seventh Heaven’ fra 1972, og gennem årene er det blevet til en hel del udgivelser. Foruden poesi og sange har hun skrevet musik- og kunstkritik. Hun har modtaget en stribe priser inden for de kunstarter, hun bevæger sig imellem. I 2005 modtog hun den franske stats fornemste kunstner-ærestitel Commandeur des Arts et des Lettres. I 2007 blev hun optaget i Rock and Roll Hall of Fame.