Skip to content Skip to footer

Fortællinger II

Forfatter:E.T.A. Hoffmann

Sære, skøre og fantastiske fortællinger fra den klassiske tyske forfatter Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

 

Yderligere information

Sidetal

409

Udgivelsesdato

18.05.2012

Køb bogen

title Beskrivelse

E.T.A. Hoffmanns fortællinger har i snart to hundrede år begejstret læsere over hele verden. Hermed præsenteres de absolut største af dem samlet i to bind.

Fortællingerne fordeler sig ligeligt mellem gotiske fortællinger, der bugner af skæbne­ramte mænd, farlige kvinder, lumpne djævle og luskede dobbeltgængere, og kunsteventyr, hvor alfer, feer, børn og andet godtfolk bekæmper troldvæsen i alle dets former. Hos den humoristiske, vilde og grumme romantiker Hoffmann er det typisk dumheden, snæversynet, fantasiløs­heden og i særdeleshed det entydigt rationalistiske livssyn, der får nogle gevaldige drag over nakken.

Blandt de 16 udvalgte fortællinger er naturligvis den drabelige klassiker ‘Nødde­knækker og musekonge’ og den udødelige ‘Sandmanden’. Men vi får også lejlighed til at nyde gyserne ‘Det tomme hus’ og ‘Majoratet’ og de fornøjelige beret­ninger om Mester Loppes eventyr og om Magister Blecks frygteligt fornuftige hærgen. Og så møder vi verdenslitteraturens første detektiv i ‘Frøken Scudéry’.

Bind to af E. T. A. Hoffmanns fortællinger indeholder følgende historier:
‘Rådmand Krespel’, ‘Bjergværkerne i Falun’, ‘Nøddeknækker og musekonge’, ‘Det fremmede barn’ og ‘Frøken Scudéry’ fra samlingen Die Serapionsbrüder (1821). ‘Mester Loppe’ og ‘Min fætters hjørnevindue’ udkom begge enkeltvis i 1822 kort før Hoffmanns død.

"... romantikeren Hoffmann har trods alt andet end dæmonien på sin litterære palet. Hans svar på tidens snusfornuftige borgerlighed omfatter også de mere komiske og muntre eventyr, sådan som flere af de i alt seksten tekster i Forlaget Klims to-binds-udgave – helt fortrinligt oversat af Hans-Jørgen Birkmose – demonstrerer det. At Hoffmann har påvirket nogle af verdenslitteraturens sværvægtere fra H. C. Andersen, R.L. Stevenson og Edgar Allan Poe til Franz Kafka og Karen Blixen siger også noget afgørende om det vældige, stimulerende og besættende potentiale i hans fantastiske for-tællinger og gotiske eventyr."
Jørgen Johansen, Berlingske Tidende

"Om så godt som alle fortællingerne i de to bind gælder det, at det fortrolige og velkendte umærkeligt forvandles og besættes af destruktive, onde kræfter. I særegne fluktueringer glider lys og mørke sammen, virkelighed opløses i drømme og mareridt, hverdagens konturer sløres, og bag dem viser der sig en verden af rædsel og undergang. Alligevel spores der mere eller mindre tydeligt en sær gelassenhed og urokkelig glæde ved det eventyrlige og fantastiske. Det er fantastisk!."
Johannes H. Christensen, Jyllands-Posten

"E.T.A. Hoffmanns fantastiske fortællinger hører til de mest indflydelsesrige tekster i den tyske romantik. Nu foreligger de i en ny oversættelse i to smukke bind" Moritz Schramm, Kristeligt Dagblad "Det er ikke til at få hænderne ned efter læsning af den tyske romantiker E. T. A. Hoffmanns fortællinger på dansk. Det skulle da kun være fordi, at de to tætskrevne bind kræver lidt råstyrke at bære hjem fra boghandleren.Hoffmann er lurendrejeren, der mester den groteske fortælling, hvor det onde og mørke griber ind i en ellers normaliseret hverdag."
Caspar Dyrehauge, KultuNaut

"Det er en udsøgt fornøjelse at læse fortællingernes talrige intime bemærkninger, alle de direkte og meget fortrolige henvendelser til læseren samt de overdådige og ofte humoristiske beskrivelser, med en helt ufattelig detaljerigdom."
Lasse Horne Kjældgaard, Politiken

"E.T.A. Hoffmanns fortællinger er en særlig litterær genre i eventyrets verden af traditioner med romantikkens kunsteventyr som højdepunkt. En munter og tankevækkende læsestimulans, som nu er tilgængelig i en ny dansk, vellydende oversættelse."
Torben Brostrøm, Information

"Hans-Jørgen Birkmose har oversat 16 af Hoffmanns kortere fortællinger til denne udgivelse, og de dækker smukt Hoffmanns vidtspændende univers, ligesom fortællingernes komplicerede handlingsgange med deres vekslen mellem det surrealistiske og det realistiske og med dobbeltgængermotiver og personlighedsspaltninger på bedste vis demonstrerer spændvidden i dette betydelige forfatterskab."
⭐⭐⭐⭐⭐
Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende

"Imponerende og velvalgt samling i to bind med et bredt udvalg af af Hoffmanns bedste fortællinger."
Ann Luther Petersen, Lektørudtalelse

  • ISBN: 9788779559172
  • Oversætter: Hans-Jørgen Birkmose
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler

Du kunne også være interesseret i...