Nathaniel Hawthorne

Nathaniel Hawthorne

Nathaniel Hawthorne (1804-1864) er forfatternes forfatter.

Han tilskrives at være igangsætteren af den moderne skepsis’ indtog i amerikansk litteratur, og hans værker har litteraturhistorisk klassiker-status.

Hawthorne har blandt flere af sine største forfatterkollegaer, herunder Edgar Allan Poe og Herman Melville, været og er fortsat den dag i dag anerkendt og respekteret for sit virke.

Det store, gennemgående tema i Hawthornes forfatterskab er tvivlen, som udtrykkes gennem en blanding af tragisk humanisme og fin romantisk ironi; universet befinder sig i en gråzone mellem gammel og ny verdensopfattelse.

I Politiken er Hawthorne blandt andet tilskrevet i hjemlandet at være anerkendt som den amerikanske litteraturs første modernistiske fyrste i langt højere grad end Edgar Allan Poe.

“Han er en forudsætning for Henry James og går igen som stilistisk og tematisk spøgelse i nutidige, så forskellige forfattere som den calvinistiske provinsforfatter Marilynne Robinson og den postmoderne newyorker Paul Auster … Mennesket er hos Hawthorne stedt mellem marmor og mudder. Mellem menneskets lineært fremadrettede civilisation og en cyklisk gentagende natur, hvor de levende og de døde mødes i et evigt nu,” skrev Bo Tao Michaëlis for Politiken i forbindelse med den danske nyoversættelse af HUSET MED DE SYV GAVLE.