Skip to content Skip to footer

Fødselsdagshistorier

Forfatter:Haruki Murakami

Murakami har udvalgt elleve noveller og samlet dem under temaet fødselsdag. Som det fremgår af hans forord, har det ikke været helt nemt, og han har været vidt omkring i sin søgen. Carver er selvfølgelig med, men også forfattere som David Foster Wallace, Paul Theroux og irske Claire Keegan er repræsenteret.

Yderligere information

Sidetal

218

Udgivelsesdato

01.08.2013

Køb bogen

title Beskrivelse

Haruki Murakami indleder ‘Fødselsdagshistorier’ med at fortælle om sin egen fødselsdag, der falder på samme dato som Jack Londons.

 

Undervejs introducerer Murakami hver enkelt forfatter og afslutter med sin egen historie ‘Birthday Girl’, som han har skrevet specielt til denne samling.

Han har aldrig lagt skjul på, hvor meget han beundrer en forfatter som Raymond Carver for at fortælle en tilsyneladende enkel historie, der pludselig får en fuldstændig overraskende drejning.

Japansk oversættelse: Mette Holm
Engelsk Oversættelse: Allan Hilton Andersen

 • Russell Banks: ‘Maureren’ er oversat efter ‘The Moor’
 • Denis Johnson: ‘Dundun’ er oversat efter ‘Dundun’
 • William Trevor: ‘Timothys fødselsdag’ er oversat efter ‘Timothy’s Birthday’
 • Lynda Sexon: ‘Forvandling’ er oversat efter ‘The Turning’
 • Daniel Lyons: ‘Fødselsdagsgaven’ er oversat efter ‘The Birthday Cake’
 • David Foster Wallace: ‘Altid ovenover’ er oversat efter ‘Forever Overhead’
 • Ethan Canin: ‘Nådens engel, vredens engel’ er oversat efter ‘Angel of Mercy, Angel of Wrath’
 • Andrea Lee: ‘Fødsesldagsgaven’ er oversat efter ‘The Birthday Present’
 • Raymond Carver: ‘Badet’ er oversat efter ‘The Bath’
 • Paul Theroux: ‘Et terningespil’ er oversat efter ‘A Game of Dice’
 • Claire Keegan: ‘Lige i overkanten’ er oversat efter ‘Close to the Water’s Edge’
 • Haruki Murakami: ‘Birthday Girl’ er overeat efter ‘Birthday Girl’

"Trods det snævre tema er der ikke én af novellerne, der ikke er god, og enkelte er aldeles fremragende [...] Bogen er som en æske fyldte chokolader, fuld af delikate smagsprøver, og der er selvfølgelig nogen, der tiltaler én mere end andre. Men hold da op, hvor kan jeg godt lide chokolade." Karsten R.S. Ifversen, Politiken "Hvis man elsker fødselsdage, der udvikler sig uventet, og i øvrigt kan nynne med på Paul Austers Tilfældets musik, går man ikke galt i byen efter denne samling af noveller." Nanna Goul, Weekendavisen "I 'Fødselsdagshistorier' har Haruki Murakami samlet 11 noveller skrevet af forfattere fra USA og Irland." ***** Frank Sebastian Hansen, Ekstra Bladet "Her er rigtig gode fortællinger i udvalget. Mange af dem morer, andre maner til eftertanke." Anne-Meta Lind Brunsborg, Lektørudtalelse "Man bliver glad og lykkelig, uden helt at kunne forstå hvorfor. Måske fordi man føler, at selvom vi mennesker kan være alene og fortvivlede, måske endog på vores fødselsdag, så findes der alligevel frelse. I hvert fald findes litteraturen som et blidt og naturligt bånd, der magter at forbinde os med resten af verden og alle de andre mennesker og deres fødselsdage." Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad "Ikke et ondt ord om de enkelte bidrag, for det er virkeligt gode forfattere, der har skrevet bidragene. Raymond Carver. William Trevor. Ethan Canin. Paul Theroux. Og bestemt også Murakami, der selv er en dygtig novellesnedker." Peter Hagmund, Fyens Stiftstidende "Antologier kan man mene bør henlægges til et klasselokale, men denne her er en sand fritidsfornøjelse. Noget af det fine er, at vi bliver præsenteret for et udsnit af moderne forfattere, som vi nok ikke selv ville kendskab nok til at give os i kast med. Hver forfatter introducerer han kort samt det væsentlige ved historien, og det giver alt sammen lyst til at lære mere af deres forfatterskaber at kende." IN, Birgitte Ellemann Höegh

 • Originaltitel: Fødselsdagshistorier
 • ISBN: 9788771292220