Skip to content Skip to footer

Hardboiled Wonderland og Verdens Ende

Forfatter:Haruki Murakami

To fortællinger, der foregår i vidt forskellige universer, løber parallelt i et af Haruki Murakamis hovedværker.

Yderligere information

Sidetal

490

Udgivelsesdato

23.05.2014

Køb bogen

title Beskrivelse

I den ene er handlingen lagt i storbyen Tokyo i en ikke fjern fremtid, hvor den sidste overlevende fra et uhyggeligt hjerneeksperiment involveres i en hæsblæsende højteknologisk informationskrig, som byder på indtrængende små monstre, en vanvittig forsker dybt nede i kloakkerne under byen og en underskøn bibliotekar med en meget stor appetit.

I den anden fortælling er vi hensat til ’Verdens Ende’, en stille, afsondret og tidløs verden omgivet af en høj mur, hvor den navnløse fortæller brutalt skilles fra sin skygge og må forsøge at tolke de drømme, der stadig rummes i lysende enhjørningekranier.

Uafvendeligt nærmer de to universer sig hinanden.

"Sikken energi og fantasi, der er i denne syrede snurretop af en roman. Bogen, der en af Haruki Murakamis tidligste, kan sagtens læses som en flyvefærdig prototype på de senere hovedværker. Den forførende lette stil, enkeltheden og dybden er arketypisk Murakami ligesom undergangstemaet og det realistiske univers, der er toppet med syrede science fiction-elementer. Bogen er et festfyrværkeri og en oplagt kultroman." Kim Skotte, Politiken "Haruki Murakamis evne til at gøre sine nærmest hallucinatoriske historier fuldstændig plausible er ganske enkelt mindblowing. Denne roman er fra 1985, men det er bestemt ikke på grund af kvaliteten, at den først udkommer på dansk nu. Historien – eller rettere de to historier, som langsomt flettes sammen – er fulde af den syrede, magiske realisme, som millioner af læsere verden over elsker ham for."
*****
Henrik Quietsch, Ekstra Bladet

"... det er bare godt, det her. Haruki Murakami skriver en sjælden gennemlyst prosa, klar og enkel, og så alligevel med en friskhed som østers direkte fra havet. Salt og sødmefyldt og samtidig tilsat en citrussaftig omgang humor.'"
******
Bent Stenbakken, Nordjyske Stiftstidende

"Den japanske forfatter Haruki Murakami skriver ualmindeligt godt om helt almindelige menneskers ualmindelige liv. Nu er vi så heldige, at et dansk forlag udgiver en af hans tidligste romaner."
*****
Alt for damerne

"Vi får ingen fast grund under fødderne. Her er Murakami i sit es som fuldblodsromantiker og skarp kritiker af postmodernismens Japan, hvor store konglomeraters overtagelse af bevidsthedsindustrien truer menneskets frihed mindst lige så meget, som et rigtigt diktatur ellers ville kunne. Med dette værk har han skabt en både poesifyldt, thrilleragtig og tankevækkende roman inden for fantastikkens genre. Man bjergtages simpelthen af 'Hardboiled Wonderland'; og når man forlader hans univers(er), er man ikke helt den samme."
Lars Bonnevie, Weekendavisen

"Et tidligt hovedværk af Haruki Murakami ser dagens lys på dansk. Raymond Chandler møder 'Inception', Kafka og H.C. Andersen plus nogle ukendte ingredienser. Resultatet er fremragende og meget murakamisk."
Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad

"Et referat af Murakamis bøger vil aldrig blive fyldestgørende. Det lyder bare syret. Det er det også, men det er så meget mere. For med sin særegne blanding af fuldkommen dagligdags hændelser og en egen poetisk magisk realisme skaber Murakami et eventyrligt univers, som man uden videre accepterer 'også selv om man normalt ikke er til det overnaturlige. Måske fordi hovedpersonen ligesom en selv er skeptisk over for det mystiske, der sker, men ender med at bøje sig for 'realiteterne'. Som altid har Mette Holm oversat kongenialt. Det er en så perfekt præstation, at den næsten henter den sjette stjerne hjem."
*****
Christian Møgeltoft, Jyllands-Posten

"Fremragende? JA"
FFFFF
Julia Lahme, Femina

  • Originaltitel: Hardboiled Wonderland og Verdens Ende
  • ISBN: 9788779557611
  • Oversætter: Mette Holm
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler