Skip to content Skip to footer

Norwegian Wood (HB)

Forfatter:Haruki Murakami

Historien om den unge Toru Watanabe. På jazzende vis kredser fortællingen om nogle af livets største emner som kærlighed, sorg og ensomhed.

Yderligere information

Sidetal

317

Udgivelsesdato

08.11.2005

Køb bogen

title Beskrivelse

En Boeing 747 lægger an til landing i Hamburgs lufthavn, og ud af kabinens højttalere strømmer en lummer udgave af Beatles-sangen ´Norwegian Wood´. Om bord på flyet sidder Toru Watanabe. Han er 37 år gammel, men da han hører lige præcis den melodi, katapulteres han tilbage til sin studietid i Tokyo.

Herfra udspiller der sig en historie om stor kærlighed og stor ensomhed. Den unge Watanabe har mistet sin bedste ven, der har begået selvmord, og nu drages han uhjælpeligt mod vennens kæreste, Naoko. Hun sørger inderligt og trækker sig mere og mere tilbage fra verden til et sted, hvor han ikke kan nå hende. Samtidig møder han den spillevende Midori, der også har haft døden på nært hold, men som formår at udfordre Watanabe med en rapkæftet energi og en yderst fantasifuld seksualitet.

Splittet mellem de to kvinder vælger Watanabe for en tid den altomfattende ensomhed, hvor han først og fremmest møder sig selv, og nu stilles han for alvor over for et livsvalg.

Med ‘Norwegian Wood’ steg Murakamis popularitet i Japan til hidtil usete højder, og den fine og meget personlige kærlighedshistorie gav ham samtidig det afgørende gennembrud i resten af verden. Haruki Murakami er for længst trådt i karakter som en af tidens store og originale fortællere. Amerikansk noir og japansk mentalitet mødes i hans visionære og jazzede romaner, der på én gang er fyldt med uudgrundelig melankoli og hæsblæsende spænding.

"'Norwegian Wood' blev et enormt gennembrud for Murakami i Japan, og det forstår man godt. Den har sin helt egen bedrøvede klang, men besidder også både analytisk skarpsind og masser af detaljer, man kan fortabe sig i. Nogle af dem har for en vesterlænding en vis eksotisk charme, forankret i en japansk sammenhæng, som romanen trods sin vesterlandske orientering er – forholdet til sex f.eks. Men det gør vel heller ikke noget, at en fremragende og meget stemningsfuld roman også dufter eksotisk?"
Jon Helt Haarder, Jyllands-Posten

"'Norwegian Wood' sikrede for 18 år siden et gennembrud for den suveræne japanske forfatter Haruki Murakami. Godt at denne dejlige roman om 1960'ernes Japan nu foreligger på dansk. ( ...) Murakami er både en underholdende og vigtig forfatter, som forbilledligt skriver på det kulturelle møde mellem vesten og Japan, og 'Norwegian Wood' er en roman, som har sin helt egen tone og forunderlige vekslen mellem liv og død.
Mads Rosendahl Thomsen, Kristeligt Dagblad

 

  • Originaltitel: Norwegian Wood (HB)
  • ISBN: 9788779551626
  • Oversætter: Mette Holm
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler