Skip to content Skip to footer

1Q84 Bog 1 (HB)

Forfatter:Haruki Murakami

Første del af Murakamis medrivende romanværk, der er henlagt til det Orwellske skæbneår 1984.

“Haruki Murakamis enestående tiltrækningskraft synes at ligge i det, som forfattere ofte betragter som det allervanskeligste at finde ind til: selve stemmen, tonefaldet. I dette tilfælde burde jeg måske vælge ordet stemning, for er der noget, Murakami gør, så er det at skabe sin helt egen atmosfære. Man bliver draget ind i et forvrænget univers.”
Jan Kjærstad, Information

“Jeg læser aldrig en bog to gange, men japanske Haruki Murakamis ‘1Q84’ blev en undtagelse. For bogens særlige blanding af stille japanske eksistenser, poetiske sætninger, hæsblæsende action og et plot, der vrider og vender sig i komplet uforudsigelige retninger, er noget af det mest inspirerende, jeg har læst i mange år.”
Susan Grønbech, Børsen

 

Yderligere information

Sidetal

403

Udgivelsesdato

14.09.2018

Køb bogen

title Beskrivelse

Bog 1

april–juni 1984

“Lad Dem ikke narre af det ydre.”

Med den sætning åbner Haruki Murakami denne første bog af sit romanværk i tre bøger, ‘1Q84’. Et værk, hvis kerne er en kærlighedshistorie i slægt med de store klassikere; to elskende, som mere eller mindre ubevidst leder efter hinanden.

Tengo er en ensom mand med forfatterdrømme, og når han ikke underviser i matematik, skriver han på en roman. Hans skarpsindige og kyniske redaktør, Komatsu, overtaler ham til at omskrive en opsigtsvækkende historie, indsendt til en debutantkonkurrence af en kun syttenårig pige, den smukke, men indesluttede Fukaeri. Tengo bliver uimodståeligt draget af Fukaeris historie, og dermed trækkes han ind i et spil, som han ikke engang vagt aner konsekvensene af.

Aomame er massør og kampsportsinstruktør. I romanens første kapitel sidder hun i en taxi, der er blevet fanget i en motorvejskø. Den vidende chauffør peger på en hemmelig trappe, som kan føre hende væk fra motorvejen og videre, for hun skal nå en vigtig aftale. Da Aomame skræver over gitteret til trappen, skifter verden spor, og med tonerne af Michael Jacksons ‘Billie Jean’ i ørerne klatrer hun nedad, for hun har en opgave, der skal lykkes, en mission, der skal fuldføres.

"Jeg læser aldrig en bog to gange, men japanske Haruki Murakamis '1Q84' blev en undtagelse. For bogens særlige blanding af stille japanske eksistenser, poetiske sætninger, hæsblæsende action og et plot, der vrider og vender sig i komplet uforudsigelige retninger, er noget af det mest inspirerende, jeg har læst i mange år."
Susan Grønbech, Børsen

"Det bliver svært at vente på de to sidste ... '1Q84' tegner til at blive værket, hvor Murakami samler tråde i forfatterskabet og graver sig dybere ned i sine temaer. Haruki Murakamis popularitet er vokset til et globalt fænomen. Det er ikke tilfældigt. Han er ikke svær at læse. Den enkle stil gør hans romaner lettilgængelige. Det er en demokratisk litteratur, der passer til den globale verden. Han skriver om almindelige mennesker, der oplever højst ualmindelige ting."
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Kim Skotte, Politiken

"Murakami på toppen af, hvad han kan. Små, hverdagsagtige ting og begivenheder som det at sidde fast i en bilkø viser sig bogstavelig talt at kunne åbne for andre verdener, så både tid og rum synes at få mærkelige buler. Ind imellem kan det ligne en slags detektivroman med fantastiske elementer. Murakamis evne til at opbygge og turnere den slags er sublim; hans faste danske oversætter Mette Holm har desuden sin store del af æren for også ved denne lejlighed at få ham til at klinge så underfundigt og præcist. "
*****
Jakob Levinsen, Jyllands-Posten

"'1Q84' er en moderne kærlighedshistorie med et vildt og gådefuldt plot, som er helt umuligt at løsrive sig fra."
*****
Jonas Hindsholm Bentzen, Børsen

"Den sindrige konstruktion skygger dog aldrig for den elementært medrivende og svimlende læseoplevelse, der kommer omkring både religiøse sekter, hævndrab, månebaser, litterære fupnumre, uforløst kærlighed, kompensationssex samt de gådefulde Little People. Plus det løse. Endnu et monumentalt murakamisk maskespil og mentalmassage skrevet med både en geishas yndefuldhed og en sumobryders tyngde."
*****
Henrik Quietsch, Ekstra Bladet

"Det er ondt mod læseren, at første del stopper her, hvor handlingen for alvor begynder at blive indviklet og uhyggelig. Nu må denne signatur leve med svære abstinenser, til anden del udkommer den 29. november, og den sidste del først den 29. august 2012. Det har været en ublandet fryd at fordybe sig i dette værks rablende underfundige univers, som oversætteren har transporteret over i et dansk, der sitrer af dæmpet melankoli, sort humor, sprød poesi og en nøgtern realisme, der pludselig får fjernet grunden under fødderne."
Lars Bonnevie, Weekendavisen

"Kernelæserne kan roligt sænke skuldrene og indstille neglebidningen: første bind af det nye værk imødekommer alle de forventninger, man måtte have til en ægte Murakami."
*****
Otto Pretzmann, Nordjyske

"Murakamis niveau er højt ... '1Q84' er allerede en verdensomspændende succes."
Peter Hagmund, Fyens Stiftstidende

"Haruki Murakamis enestående tiltrækningskraft synes at ligge i det, som forfattere ofte betragter som det allervanskeligste at finde ind til: selve stemmen, tonefaldet. I dette tilfælde burde jeg måske vælge ordet stemning, for er der noget, Murakami gør, så er det at skabe sin helt egen atmosfære. Man bliver draget ind i et forvrænget univers."
Jan Kjærstad, Information

"Den følelse, som jeg har efter at have læst Haruki Murakamis første bog af trilogien 1Q84 er svær at sætte ord på, men det er noget i retning af en mellemting mellem henført og forført. Jeg har ikke før læst noget lignende."
Lilly Jensen, Helsingør Dagblad

"En af årets absolut flotteste udgivelser. Bøgerne er mesterligt oversat af Mette Holm. Det kan ikke have været en let opgave, men sproget flyder fantastisk."
Mogens G. Madsen, Fredericia Dagblad

"Jeg synes, at alle her i sommer skal læse Murakamis '1Q84', man kommer til at glæde sig vildt meget til tredje bind. Det er en kærligheds-krimi-roman, og så er det også så meget andet, fortalt med et sprudlende overskud. Man svæver ubesværet rundt mellem fortid og nutid og fremtid i et flydende univers; det er nærmest, som om man befinder sig i en drøm. Samtidig er den enormt spændende og underholdende. Den er ikke til at lægge fra sig, når man først er gået i gang."
Kirsten Olesen

  • Originaltitel: 1Q84 Bog 1 (HB)
  • ISBN: 9788772042862
  • Oversætter: Mette Holm
  • Omslagsdesign: Sofie Poulsen