Skip to content Skip to footer

Friheden til at være fri

Forfatter:Hannah Arendt

Frihedsproblemet var altid til stede i Hannah Arendts tænkning, således også i ’Friheden til at være fri’. Teksten kan betragtes som en refleksion over temaer, Arendt første gang præsenterede i værket Om revolution fra 1963.

 

Yderligere information

Sidetal

59

Udgivelsesdato

22.09.2023

Køb bogen

title Beskrivelse

Som en granitsokkel under alt, Arendt skrev om – hvad enten det var totalitarisme, ondskab, ånd eller menneskenes vilkår – var frihedsproblemet altid til stede og synligt styrende for tankegangen. Men hvad vil det i følge Arendt sige at være fri? Det korte svar er, at dette åbenbarer sig i en revolution, derved at man går sammen og i fællesskab ønsker at skabe noget nyt og vigtigt for fællesskabet.

Mennesket har som værende født (dvs. skabt) potentialet til frihed (hvilket intet andet levende har), men det skal udløses, og det skal realiseres og sker gennem fælles handling. Her viser friheden til at være fri sig. I teksten kaldes fænomenet også offentlig frihed. Altså: frihed til at være fri viser sig i form af realiseret offentlig frihed.

Måske ville hun med foredraget gøre op med den bølge af revolutionsromantik, som fra slutningen af 60´erne kom til at præge meget store dele af ungdomsoprøret. Det gætter professor Hans-Jørgen Schanz på i bogens efterskrift, som han nåede at affatte inden sin død i 2022.

"Hannah Arendt har fået en kæmpe renæssance de sidste tyve år og er blevet oversat, diskuteret, studeret og debatteret mere end nogensinde før. Og nu har forlaget Klim i Århus fået den fremragende idé at få oversat et par af hendes kortere tekster fra 1960'erne. De er begge udmærket oversat af Joachim Wrang, den ene hedder "Personligt ansvar i et diktatur", den anden "Friheden til at være fri". ... vi skal ikke videre med dogens dont uden at have læst eller lyttet til nogle af Hannah Arendts knivskarpe og überkloge ord. ... Arendts ord giver unægtelig en dybere og skarpere klangbund til flosklen "kan du virkelig leve med dig selv?"."
Mikkel Bruun Zangenberg, Frihedsbrevet

"Hvad enten Hannah Arendt skrev om totalitarisme, ondskab, ånd eller menneskets vilkår, var hendes tanker om frihed altid en grundlæggende præmis. Derfor er denne bog en god og komprimeret indgang til hendes øvrige filosofi og værker ..."
Lars Hovgaard, Lektørudtalelse

"Arendt er en uomgængelig tænker, og denne lille tekst en fin indføring i hendes politiske tænkning."
Joachim Wiewiura, Weekendavisen

"Arendt skriver med fast pen, klar tanke og dannelsens dødsforagt om et emne, der så utroligt let kan misforstås. Hun formår den svære tankeform, der så sjældent udfolder sig i dag: at kunne se ting fra flere forskellige sider, at kunne jonglerer med to sandheder (eller flere) på én gang."
Christian Rømer Stokbro, Læst

  • Originaltitel: The Freedom to be Free: The Conditions and Meaning of Revolution
  • ISBN: 9788772049250
  • Oversætter: Joachim Wrang
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Hans-Jørgen Schanz

Du kunne også være interesseret i...