Skip to content Skip to footer

Jeg hedder ikke Miriam (HB)

Forfatter:Majgull Axelsson

c

Yderligere information

Udgivelsesdato

31.01.2018

Sidetal

440

Køb bogen

title Beskrivelse

Miriam er født som roma og med et andet navn. Og sammen med tusindvis af andre romaer bliver hun af nazisterne sendt til Auschwitz. Men under en transport mellem Auschwitz og en anden koncentrationslejr, Ravensbrück, skifter hun tøj og identitet med en død jødisk kvinde og bliver til Miriam. Og som Miriam kommer hun med de hvide busser til efterkrigstidens Sverige, hvor romaer også var uønskede.

For at overleve fastholder hun sin jødiske identitet og får en tilværelse som hjemmegående husmor i en mindre provinsby. Men under den perfekte overflade gemmer der sig minder om ufattelige rædsler og hemmeligheder, som det bliver stadig vanskeligere at undertrykke.

Romanen udkom i Sverige i 2014, blev meget omdiskuteret og har solgt mere end 50.000 eksemplarer.

"Majgull Axelssons velresearchede roman er illustrativ historisk formidling af bedste kaliber. På det psykologiske plan og helt ned i enhver hverdagsdeltalje viser den, hvad det vil sige at skulle udradere alle spor af sin oprindelige identitet for at få en plads i tilværelsen."
May Schack, Politiken

“Majgull Axelsson lader elegant og ubesværet sin hovedpersons tanker glide mellem nutid og nær så vel som fjern fortid. […] med sit fænomenale psykologiske blik for mennesker har [Majgull Axelsson] lige så kompetent og kærligt et greb om sin unge Miriam som om Miriam den ældre. Og det tungt ladede og højdramatiske stof bliver behandlet i et prunkløst sprog, som formår at integrere de mange faktuelle oplysninger i fiktionen."
Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad

"Læs den selv. Romanen fortjener stor udbredelse, og jeg vil hermed give den min varmeste anbefaling."
Litteratursiden

"Majgulls evne til at skrue en god historie sammen og til at tegne troværdige personer giver liv til problemstillingerne og øger måske vores alle sammens indlevelsesevne en smule. PS: dit forhold til at spise et æble bliver aldrig det samme efter at have læst ”Jeg hedder ikke Miriam”
Iben, Arnold Busck

"For alle læsere, der holder af en stærk, skræmmende og dybt bevægende historie ..."
Line Hoffgård, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Jag heter inte Miriam
  • ISBN: 9788772041940
  • Oversætter: Ninna Brenøe
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson