Skip to content Skip to footer

Mordet på kommandanten Bog I (PB)

Forfatter:Haruki Murakami

En unavngiven hovedperson flytter efter sin skilsmisse op i bjergene i et hus, der tidligere har tilhørt en nihonga-maler.

Yderligere information

Sidetal

400

Udgivelsesdato

14.07.2023

Køb bogen

title Beskrivelse

En seksogtrediveårig portrætmaler svigtes af sin hustru, og efter et roadtrip i det nordlige Japan flytter han ind i et hus oppe i bjergene, som har tilhørt en berømt, gammel maler. Huset ligger på kanten mellem to vejrlig, mellem to verdener, og snart begynder mærkelige ting at ske.

En nat hører den yngre maler en puslen oppe fra loftet, og dér finder han et uhyggeligt, men dragende maleri. Han kan ikke slippe billedet, som synes at igangsætte en kæde af hændelser. En underlig ringlen lyder nu fra skoven, samtidig med at maleren fornemmer, at han ikke er helt alene i huset. Men han kan dele det, der sker, med den hjælpsomme genbo, Menshiki, som har betalt ham fyrsteligt for at male sit portræt, og hvis skæbne på mystisk vis væver sig ind i hans egen.

"At cruise gennem 'Mordet på kommandanten' er som at blive transmogriffet tilbage til de elskede klassikere 'En vild fårejagt', 'Trækopfuglens krønike', 'Kafka på stranden' m.fl. Igen finder man sig til sin grænseløse jubel opslugt i et magisk omfavnende univers, som man har lyst til aldrig at forlade. Ak, selv 424 sider slipper alt for hurtigt op. Eneste trøst er, at bind 2 angiveligt udkommer allerede til efteråret i Mette Holms kongeniale fordanskning."
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Christian Møgeltoft, Jyllands-Posten

 

"Den har afsæt i europæisk opera, er spændende som en amerikansk krimi og noget af det mest japanske, Murakami har skrevet. Haruki Murakami skrev tidligt i karrieren om unge mænd med skrivekløe, men 'Mordet på kommandanten' er hans første store kunstnerroman. Det skal man ikke lade sig afskrække af. Sprogligt er Murakami som altid lige til at gå til, og målt på spænding hører 'Mordet på kommandanten' til blandt Murakamis mere elektriske. På denne typisk slentrende måde, hvor mystikken kommer snigende, mens sammenhænge antydes, og detaljer umærkeligt får foruroligende ladning."
❤️❤️❤️❤️❤️
Kim Skotte, Politiken

 

"Og Murakami: Han er helt ekstremt nem at læse. Prosaen flyder let, alle kan være med, handlingen er enkel. Men dermed er alt jo langtfra sagt, for der er også noget dragende og gådefuldt ved hans enkle prosaform … så skal der ikke afsløres mere, men som man måske fornemmer, glider den genkendelige, jordnære handling løbende over i både æstetiske kunstovervejelser og religiøst indhold. Det er sært dragende og elementært spændende at være læsende vidne til.”
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad

 

"Den japanske forfatter Haruki Murakami kan noget ganske specielt med ord. Skrevne ord. Med ganske enkle og tilforladelige sætninger skabe et foruroligende, dirrende og ganske nærværende univers. På én gang ganske virkeligt og med en virkelighed, som du nemt kunne sætte et stort U foran … Det er det, Murakami kan som ingen anden forfatter. At skildre en virkelighed, en sindstilstand, et menneske, tilsyneladende tilforladeligt og genkendeligt, og så alligevel med en dirrende undertone af uvirkelighed … Det er mageløs skrivekunst, hvor du indimellem må knibe dig selv i armen: Drømmer jeg, eller er jeg vågen?”
⭐⭐⭐⭐⭐
Bent Stenbakken, Nordjyske Stiftstidende

 

"[Han kan] med sit egenartede billedskabende sprog skabe stærkt suggestive universer. Derfor er det også interessant, at denne ellers for ham ret typiske roman tillige reflekterer over sprog og kunstnerisk skabelse. Portrættet af Menshiki viser sig ikke at have portrætlighed med den afbildede, men med kunstneren selv, ligesom sproget for Murakami heller ikke et adækvat udtryk for realiteterne, men er en verden i egen ret."
⭐⭐⭐⭐⭐
Jens Eichler Lorenzen, Fyens Stiftstidende

 

"… noget opløftende ved Murakami er netop, at han er bred, har millioner af læsere, selvom hans værk – sammenlignet med andre bestselleres – er ret vildt og sært … Det er ‘Mordet på kommandanten’ også, selv om den i al sin murakamiskhed har et vist præg af deja-vu over sig. Men jeg kan bare konstatere, at jeg glæder mig til andet bind. Til at se hvordan al den forudsigelige uforudsigelighed udvikler sig."
Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske

 

"Bedst er Murakami, når han lader sin hovedperson mindes sin afdøde søster, eller når fyren tusser rundt i huset og for eksempel laver tomatsauce og hører musik. Her er forfatteren på hjemmebane, og faste læsere vil også genkende de mange referencer til verdenslitteraturen, ligesom handlingens centrale element kredser omkring ideen om at forsvinde ind gennem et hul til en anden dimension for derigennem at opdage nye sider af livet, kunsten og sig selv."
Tonny Vorm, Information

 

"En klassisk Murakami-fortælling, som lever op til de store forventninger til den nye udgivelse. Sproget er både elegant og flydende, humoristisk og reflekterende og som altid spækket med skæve metaforer ... En storslået roman ..."
Karina Høyer, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Kishidanchogoroshi
  • ISBN: 9788772049267
  • Oversætter: Mette Holm
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson