Skip to content Skip to footer

Utilstrækkelig

Hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge

Denne bog er ikke skrevet om, den er skrevet til. Til det pligtopfyldende og samvittighedsfulde unge menneske, der forsøger at gøre det godt, men som alligevel siger: ”Det er min egen skyld”. Til den skoleudmattede, for hvem intet er godt nok, hvis bedre er muligt. Til dig, der føler dig forkert, selvom du forsøger at gøre alting rigtig.

“… Christian Hjortkjærs nye og glasklare bog om, ‘hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge’ … Med forbilledlig klarhed udtrykker Hjortkjær skiftet fra forbud til påbud sådan her: ‘Der er meget få ting, du ikke må i dag, men der er utrolig mange ting, du skal.'”
Lilian Munk Rösing, Politiken

Yderligere information

Sidetal

120

Udgivelsesdato

22.06.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

Vi er gået fra forbudssamfund til påbudssamfund, fra regler til idealer. Det er egentlig ikke, fordi de unge har gjort noget forkert, de har bare aldrig gjort nok. Derfor er det heller ikke længere skylden, men skammen og utilstrækkeligheden, der fylder i dag.

‘Utilstrækkelig’ er bogen, der undersøger ét fænomen ved vores tid. Den nagende eksistentielle følelse af at være grundlæggende utilstrækkelig. Og først og fremmest hvor den følelse kommer fra.

‘Utilstrækkelig’ er ikke skrevet om, den er skrevet til. Til det pligtopfyldende og samvittighedsfulde unge menneske, der forsøger at gøre det godt, men som alligevel siger ”Det er min egen skyld”.

Til den skoleudmattede, for hvem intet er godt nok, hvis bedre er muligt. Til dig, der føler dig forkert, selvom du forsøger at gøre alting rigtig.

‘Utilstrækkelig’ er skrevet i et forsøg på at fjerne skylden for at give plads til ansvaret

"... Christian Hjortkjærs nye og glasklare bog om, 'hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge' ... Med forbilledlig klarhed udtrykker Hjortkjær skiftet fra forbud til påbud sådan her: 'Der er meget få ting, du ikke må i dag, men der er utrolig mange ting, du skal.'"
Lilian Munk Rösing, Politiken

"'Utilstrækkelig' er en fortræffelig og anderledes kulturkritisk debatbog. Den tager de unge og alle andre læsere velgørende alvorligt, og så stiller den sig ikke tilfreds med at analysere og diagnosticere, men tør sige, at tidens moral er forkert. Vi bliver simpelthen syge af den. Er det sådan, vi vil leve vores liv?"
***** Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad

"Denne bogs styrke og relevans ligger ikke i analysen af, hvordan vi kom hertil, men i hvad denne nutid er, hvad den gør særligt ved de unge. Og som en bog – ikke til mig, men til dem – er den analyse afgørende."
Mikkel Thorup, Information

"Hjortkjær skriver klart og i øjenhøjde med de ældste unge. Forfatterens ganske originale tanke er, at det er påbuddene, der gør os syge. Indtil for et par generationer siden var verden stadig præget af forbud: Det her må man ikke, og det der må man slet ikke! Men nu er regler erstattet af idealer, forbud af påbud."
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

"Bogen er meget spændende – om du er enig i konklusionerne eller ej. Og det gode er, at den ikke er skrevet til os ’gamle’. Den er skrevet til de unge, der selv har stiftet bekendtskab med disse følelser og tanker – og måske endda i dag selv har en diagnose eller har oplevet stress. Den er virkelig værd at læse."
Claus Henriksen, Bogblogger.dk

"Det er stort og bragende godt på få og små sider – hurtigt læst, men med stof til vedvarende eftertanke."
Hanne Uhre Hansen, Fyens Stiftstidende

"Virkelig interessant og velskrevet lille bog, der på letlæst og begavet vis indkredser et eksistentielt dilemma og giver en ny forståelse for tidens "forkælede" unge. Den bør engagere mange læsere, for den er lidt af en øjenåbner."
Annemette Schønberg Johnsen, Lektørudtalelse

  • ISBN: 9788772044644
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson

Du kunne også være interesseret i...