Skip to content Skip to footer

Skamfuld

Hvorfor det er godt at have skam i livet, men fatalt at have for meget

En samfundsdiagnose af skammens funktioner og faldgruber i lyset af den nye moral. Hvordan kan skammen være et værktøj, og hvornår bliver den en kilde til dårligdom og ængstelighed?

Yderligere information

Sidetal

127

Udgivelsesdato

16.05.2024

Køb bogen

title Beskrivelse

Skammen er uventet vendt tilbage. De unge 68’ere kastede den bort og forbød den. Vi er fri af skam, sagde de. Men i dag rammer skammen ungdommen som en boomerang lige i ansigtet. De skammer sig, selvom de ikke må. De er ikke bange for, at de har gjort noget forkert, men for at blive afsløret. At masken falder. At de mister kontrollen i det afgørende øjeblik, så det viser sig, at de ikke har styr på deres liv.

Men dybt neden under klimaskam, fatshaming og den nye moral ligger den eksistentielle skam, som alle kan blive ramt af: angsten for at det en dag bliver afsløret, at du grundlæggende ikke er værd at elske. Det er den skam, vi deler på tværs af generationer som et sårbart, eksistentielt grundvilkår. Og det er måske i virkeligheden den, vi skal i kontakt med for at genfinde det sunde midtpunkt mellem skamløshed og skamfuldhed.

Om Utilstrækkelig:
“Hjortkjærs analyse af de unges situation er skarp, overbevisende og strålende klart formuleret.”
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lilian Munk Rösing, Politiken

“En fortræffelig og anderledes kulturkritisk debatbog.”
*****
Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad

“Med din bog i hånden vil enhver ung føle opbakning i svære tider og enhver voksen føle sig bedre klædt på.”
Tale ved tildelingen af Højskolepædagogisk Pris

"Hjortkjær, der til daglig er højskolelærer, gør en stor pædagogisk indsats for at forklare sig i et tilgængeligt sprog og give eksempler fra populærkulturen: den norske tv-serie ’Skam’, Pixar-film, ’Star Wars’, The Minds of 99. [...] De centrale pointer i Hjortkjærs bog er fine og øjenåbnende"
❤️❤️❤️❤️
- Lilian Munk Rösing, Politiken

"Hjortkjær [er] virkelig ferm til at underbygge sine teoretiske pointer med konkrete kulturelle nedslag ... Jeg vil tro, at det for bogens unge læsere ... er rart med nutidige eksemplificeringer af tankegodset ... Jeg vil håbe, at ”Skamfuld” bliver læst.Om ikke for at gøre op med skammen, så for bedre at forstå den."
⭐⭐⭐⭐
- Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten

  • ISBN: 9788772049953
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson

Du kunne også være interesseret i...