Skip to content Skip to footer

Kedsomhedens filosofi

Hvad indebærer begrebet ‘kedsomhed’ egentlig? Og hvordan skal vi forholde os til det i det moderne samfund?

Yderligere information

Sidetal

204

Udgivelsesdato

08.06.2001

Køb bogen

title Beskrivelse

Kedsomheden er et moderne fænomen, et fænomen med voksende betydning. Den voksede frem i romantikken i kølvandet på renæssancens aflivning af Gud som meningsgiver.

Mennesket begyndte at opfatte sig selv som individ, som et subjekt der skal virkeliggøres. Selvrealisering frem for realisering af det almene: stammen, slægten eller Gud. Selvrealiseringen kunne bestå i at tolke verden på ny, men i takt med fremvæksten af det moderne (det bureaukratisk og politisk regulerede) bliver alt på forhånd tolket og gennemlyst.

I den moderne arbejdsdeling åbner arbejdet heller ikke de store muligheder for at tolke verden fra grunden af. Hvad sker der, når vi derfor keder os? Hvad gør vi for at leve med kedsomheden – eller for at flygte fra den? Og hvordan falder disse forsøg ud? Svendsen beskriver et særdeles flertydigt fænomen, og han vælger derfor forskellige indfaldsvinkler i sit filosofiske essay.

Han analyserer tekster fra en række discipliner, Schopenhauers, Nietzsches, Kierkegaards og Heideggers filosofi, Samuel Becketts og T.S. Eliots digte og skuespil, Freuds psykologi, Simmels og Durkheims sociologi; filmmanuskripter som American Psycho og Crash, Adornos, Benjamins og Rosenkranz’ æstetik; Kafkas og Dostojevskijs romaner og Warhols ‘events’ blot for at nævne et lille udpluk.

Bogen var på Politikens liste over årets bedste bøger 2001. Solgt til oversættelse i 19 lande. "Gud er død, og vi keder os. Sådan er den helt korte udgave af pointen i Lars Fr. H. Svendsens fremragende essay 'Kedsomhedens filosofi'. Omkring 200-250 år har vi haft at vænne os til at være herrer i eget hus. Men det, der burde være oplysningens glædesbudskab, synes også til en vis udstrækning at have åbnet for en afgrund af meningsløshed."
Karsten R.S. Ifversen, Politiken

  • Originaltitel: Kedsomhedens filosofi
  • ISBN: 9788777249983
  • Oversætter: Jens Peter Kaj Jensen
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler