Skip to content Skip to footer

Ordenes vold

Forfatter:Judith Butler

Første udgivelse i en række af stjernefilosoffen Butlers vigtigste værker på Klim, hvori Butler foretager en dyb undersøgelse af, hvordan hadtale sårer, og ord handler – men også hvad konsekvenserne bliver, hvis vi forsøger at beskytte os mod det gennem censur. Ordenes kraft stammer nemlig fra deres evne til både at nedværdige og anerkende.

“Det er svært at overvurdere den berømte Berkeley-professors betydning ikke bare for studentermiljøet og forskningen på de humanistiske fakulteter overalt i Vesten, men for vores alle sammens opfattelse af køn, etnicitet, sprog, seksualitet, stigmatisering, politik; kort og godt vores identitet …”
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

Yderligere information

Sidetal

265

Udgivelsesdato

12.06.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

Judith Butler er en af de mest indflydelsesrige filosoffer i vores samtid. Med ‘Ordenes vold’ begynder Klim en udgivelse af nogle af hendes vigtigste værker.

I denne foretager Butler en dyb undersøgelse af, hvordan hadtale sårer, og ord handler – men også hvad konsekvenserne bliver, hvis vi forsøger at beskytte os mod det gennem censur. Ordenes kraft stammer nemlig fra deres evne til både at nedværdige og anerkende.

Vi forstår alle, at et brændende kors foran en sort families hjem er en handling af had. Men begår vi også en handling, når vi sårer et menneske ved at tiltale dem med et andet køn, end de identificerer sig som? Må der stå ’neger’ i Pippi Langstrømpe? Er porno et overgreb på kvinder? Hvis det at tale også er at handle, hvordan beskytter vi så hinanden – med love? Censur? Og hvor får ordene den vældige kraft til at såre fra?

‘Excitable Speech’ udkom i 1997 og den danske udgave, ‘Ord der sårer’, vil også rumme nyere artikler af Butler om emnet. Senere i 2020 udgiver Klim hovedværket ‘Bodies that matter’.

"'Ordenes vold' udgør dermed et centralt værk, en kildetekst til forståelse af vores egen sælsomme tid, nu i flot, gennemarbejdet udgivelse på forlaget Klim og imponerende oversat af Peter Borum."
Daniel Øhrstrøm, Kristeligt Dagblad

"Butler er ofte blevet kritiseret for, at hun er svær at læse, men man må beundre hende for, at hun konstant udfordrer sproget og undersøger, hvad man kan sige med det, og at hun er opmærksom på, at det 'forståelige sprog' og dets grammatik ikke er uskyldigt, men selv udstikker normer for, hvad klarhed og subjektivitet vil sige. Der gives hermed en klar anbefaling af 'Ordenes vold' til alle, der savner at få bedre greb om sproglige krænkelser end det, man får fra nutidens utallige diskussioner om krænkelseskultur."
Tone Frank Dandanell, Information

“Det er svært at overvurdere den berømte Berkeley-professors betydning ikke bare for studentermiljøet og forskningen på de humanistiske fakulteter overalt i Vesten, men for vores alle sammens opfattelse af køn, etnicitet, sprog, seksualitet, stigmatisering, politik; kort og godt vores identitet … ‘Ordenes vold’ [er] en meget vellykket udgivelse. De indflydelsesrige tekster er fornemt rammesat af lektor Stage og formidabelt oversat af Peter Borum, der mirakuløst nok formår at gøre den esoteriske Butler tilgængelig for et dansk publikum.”
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

"Trods sine 23 år på bagen er Judith Butlers overvejelser om ordenes vold højaktuel."
Grethe Lorentzen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Excitable Speech
  • ISBN: 9788772044705
  • Oversætter: Peter Borum