Skip to content Skip to footer

Om mord

Forfatter:Thomas De Quincey

Fire essays fra den sensitive og stofbedøvede romantiker fra England. Underholdende, morsomme og tankevækkende passager, bl.a. om, hvordan mordet burde anses som en kunstform.

Yderligere information

Sidetal

128

Udgivelsesdato

10.06.2011

Serie Klims Kulturklassikere
Køb bogen

title Beskrivelse

En vinternat i 1811 myrdede John Williams en ung familie i London. To uger efter myrdede han en værtshusholder og dennes husholdning. Mordene var blodige og bestialske – men John Williams tog hemmeligheden om, hvorfor alle disse mennesker skulle dø, med sig i graven. Måske vidste han det ikke selv.

Thomas De Quincey var dybt fascineret af John Williams. Han opfattede ham som symbol på et aspekt ved vores civilisation og skrev i årenes løb fire essays, hvor han med John Williams som udgangspunkt og rød tråd diskuterede mordet og morderen som begreb.

Teksterne, der fik stor indflydelse på både 1800-tallets dekadente litteratur og eftertidens kriminallitteratur, er et festfyrværkeri af provokerende, barokke og begavede iagttagelser. Med den levende og dramatiske beretning om selve mordene som hjørnesten veksler De Quincey mellem livlig reportage, skarp psykologisk analyse og brillant satire og finder undervejs lejlighed til at diskutere både litteratur, æstetik og filosofi.

Thomas De Quincey (1785-1859) hører til den lyrisk-følsomme del af den engelske romantik, selvom han skrev samtidig med de senere så fremherskende revolutions-romantikere anført af Percy Bysshe Shelley og Lord Byron.

Sammen med En engelsk opiumbrugers bekendelser/Suspiria de profundis/Den engelske postvogn udgør denne bogs fire essays Thomas De Quinceys blivende bidrag til verdenslitteraturen.

"Thomas De Quinceys refleksioner over mordet formår at forarge efter to århundreder. Når originaliteten på den anden side er så fremtrædende som her, må man være parat til at tilgive meget."
Asger Brandt, Kristeligt Dagblad

"En fantastisk morsom og indsigtsfuld satire, en dramatisk kriminalberetning og en filosofisk diskussion – Thomas De Quinceys OM MORD er det hele. En samling essays med morderen fra 1823-1854 i hovedrollen."
Mette Clausen, Litteraturnu.dk

  • Originaltitel: On Murder Considered as one of the Fine Arts
  • ISBN: 9788779558762
  • Oversætter: Hans-Jørgen Birkmose
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler

Du kunne også være interesseret i...