Skip to content Skip to footer

De profundis

Forfatter:Oscar Wilde

To gange tidligere har censurerede og forkortede udgaver af dette brev været udgivet på dansk. Forkortet, fordi Wildes skånselsløse portræt af sin unge elsker blev fundet for privat og ubearbejdet sammenlignet med de mere modne, filosofiske overvejelser i bogens anden halvdel. Tiden er nu inde til, at læserne selv kan få lov at dømme.

 

Yderligere information

Udgivelsesdato

06.16.2017

Sidetal

148

Serie Klims Kulturklassikere
Køb bogen

title Beskrivelse

De profundis er et brev, som Oscar Wilde skrev, mens han sad i fængsel 1895-97 for sit ifølge loven groft umoralske forhold til vennen Bosie – og brevet er stilet til denne. Det skildrer et kærlighedsforhold, der gik helt skævt. Og det skildrer en mand, der prøver at grave sig op af et både eksistentielt og fysisk fangehul, da han mod slutningen af sit fængselsophold vil have ryddet op i fortiden, så der kan blive plads til fremtiden.

Der er tale om en stor kærlighedshistorie, der bliver fortalt, mens det stadig ryger fra ruinerne, men den er i sin helhed mere en opgørelse end et opgør. Med sin skildring af forholdet holder Wilde nemlig et spejl op for Bosie for derved selv at komme til afklaring.

 

"Det hjerteskærende ved det kærlighedsbrev, som 'De Profundis' inderst og inderligst forbliver, er den flammende oprigtighed og vedholdenhed i forsøget på at åbne Bosies lille, nærige hjerte omsider."
Lars Bukdahl, Weekendavisen

"I Birkmoses oversættelse ér det Wildes karakteristiske stemme og stil, der taler til Bosie og til læseren, og man føler sig vitterligt anråbt. Helt tilbage fra fængselscellen i Reading, hvor et komplekst kunstnersind har stirret lige lukt i afgrunden, men uvægerligt forsøger at finde en mening i sit pludselige (for) fald."
Marie Marcussen Lerche, Litteraturmagasinet Standart

  • Originaltitel: De profundis
  • ISBN: 9788771297058
  • Oversætter: Hans-Jørgen Birkmose
  • Omslagsdesign: Christian Hvid

Du kunne også være interesseret i...