Skip to content Skip to footer

Den etniske udrensning af Palæstina

Forfatter:Ilan Pappé

Vigtig bog fra en af Israels vigtigste historikere om en af det 20. århundredes mest omfattende og omdiskuterede konflikter.

“Ilan Pappé er Israels modigste, mest principfaste og mest skarpsindige historiker.”
John Pilger

“Pappé er tilsyneladende ikke, og derfor kan hans bog bedst læses som et historiepolitisk indlæg båret af moralsk indignation. Men om man konsulterer Ilan Pappé eller hans modstander Benny Morris kan man dårligt undgå at forstå, at striden mellem israelere og palæstinensere ikke kun drejer sig om grænsedragninger fra 1967 eller ulovlige bosættelser i dag. Nej, spøgelserne fra 1948 hjemsøger fortsat de stridende parter, og før fortidens gespenster er manet i jorden, bliver der ingen varig fred.”
Adam Holm, Weekendavisen

 

Yderligere information

Sidetal

329

Udgivelsesdato

06.01.2012

Køb bogen

title Beskrivelse

Israelerne kalder Israels krig i Palæstina i 1948 for ‘Uafhængighedskrigen’, men for palæstinenserne vil den for altid være nakbaen, ‘katastrofen’. Staten Israel blev oprettet, og krigsafslutningen førte til en af de største tvungne udvandringer i nyere tid. Med magt blev omkring en million mennesker fordrevet fra deres hjem, utallige civile, mænd, kvinder og børn, blev dræbt, og hundreder af palæstinensiske landsbyer blev udslettet.

Sandheden om massefordrivelsen er siden systematisk blevet fordrejet og undertrykt – men havde fordrivelsen fundet sted i det 21. århundrede, ville det internationale samfund have kaldt den en etnisk udrensning.

"Den israelske historiker Ilan Pappé har ved hjælp af sit lands militærarkiver endegyldigt bevist og detaljeret beskrevet den etniske udrensning af Palæstina i 1947-1949. En bog som ikke vil være til at komme udenom, når talen falder på den endeløse Mellemøstkonflikt."
****** George Fogh, Sjællandske

"Ilan Pappé er Israels modigste, mest principfaste og mest skarpsindige historiker." John Pilger

"Pappé er tilsyneladende ikke, og derfor kan hans bog bedst læses som et historiepolitisk indlæg båret af moralsk indignation. Men om man konsulterer Ilan Pappé eller hans modstander Benny Morris kan man dårligt undgå at forstå, at striden mellem israelere og palæstinensere ikke kun drejer sig om grænsedragninger fra 1967 eller ulovlige bosættelser i dag. Nej, spøgelserne fra 1948 hjemsøger fortsat de stridende parter, og før fortidens gespenster er manet i jorden, bliver der ingen varig fred."
Adam Holm, Weekendavisen

"En bog som er lidt barsk at læse, men som er en vigtig brik i fortællingen om Israels statsdannelse og til forståelse af Israel/Palæstina-problemet.
Sune Hundebøll, Lektørudtalelse

"Er det en politiker eller historiker, der fortæller? Under alle omstændigheder en vigtig, velskrevet og vedkommende bog, fordi den skaber flere nuancer i Mellemøst-debatten."
George Hilton, Ekstrabladet

"Det er vanskeligt, ja umuligt at feje Ilan Pappés bog til side som det rene vrøvl. Det er vanskeligt, ja umuligt at acceptere de zionistiske militsers adfærd. Det er vanskeligt, ja umuligt ikke at blive optaget af Pappés bog."
Per Pilekjær, Nordjyske Stiftstidende

"... denne anmeldelse skal slutte med, at jeg vil være glad, hvis læserne selv vil danne sig en mening om det, der er skrevet i bogen. Undskyld."
Erik Stubtoft, Helsingør Dagblad

  • Originaltitel: Den etniske udrensning af Palæstina
  • ISBN: 9788779558687
  • Oversætter: Birgitte Rahbek