Skip to content Skip to footer

Mode

Et filosofisk essay

Yderligere information

Sidetal

191

Udgivelsesdato

10.05.2005

Køb bogen

title Beskrivelse

Moden har været et af de mest indflydelsesrige fænomener i den vestlige civilisation siden renæssancen. Den har underlagt sig stadig flere områder af det moderne menneskes livsverden og er nærmest blevet en ´anden natur´ for os. En forståelse af moden burde derfor kunne bidrage til en forståelse af os selv og vores handlingsliv. I filosofien er moden imidlertid blevet forbigået i stilhed, muligvis ud fra den tanke, at dette det mest overfladiske af alle fænomener ikke skulle være et værdigt studieobjekt for et så ´dybt´ fag som filosofi. Svendsen ser anderledes på det.

"Mode er en elegant og relativt letlæst tour-de-force rundt i den akademiske og litterære tilgang til begrebet mode. ... Svendsens styrke er hans åbenhed og nysgerrighed samt ikke mindst hans akademiske tæft. Han nuancerer til stadighed sine analyser, eksemplificerer gerne med en af Alexander McQueens opvisninger over en gennemgang af Anthony Giddens' teori om det refleksive selv for til slut at inddrage en pointe fra for eksempel Oscar Wilde. Han formår at holde sig fra de firkantede holdninger og forsøger hele tiden at forfine sin argumentation ved at inddrage såvel ligesindede som opponenter. Det historiske inddrages på linje med det nutidige, det akademiske på linje med det konkret æstetiske, designere bruges både som eksempler og på linje med de store tænkere – intet er for stort eller småt til til at kunne bruges i de nænsomme analyser. Det er meget overbevisende, og noteapparatet er tilmed underbyggende og udvidende. Og som bonus: det hele er korrekt, hvilket er en sjældenhed i et så tyndt beskrevet felt som modens. ... Mode efterlader læseren med en uddybet forståelse for såvel modens glæder og faldgruber som dens frigørende eller forfladigende væsen. Og den giver samtidig et meget klarere blik for, hvordan begrebet mode har det i dag. På den ene side har moden infiltreret snart sagt alle alle sider af vor tilværelse, på den anden side er den – som mode – måske ved at ophæve sig ved at tillade en meget større grad af samtidige og parallelle moder end tidligere. ... det er en meget overbevisende bog, Lars Fr.H. Svendsen har skrevet. Den kan kun anbefales til alle, der også interesserer sig for mode, sociologi og filosofi på den konkrete og akademiske måde."
Mads Nørgaard, Weekendavisen

 

"Forfatteren har de senere år gjort sig bemærket med titler som Kedsomhedens filosofi, 2001, Ondskabens filosofi, 2002, Kunst, 2003 og Hvad er filosofi?, 2003. Foruden forfattervirksomheden underviser han ved Universitetet i Bergen og er tidsskriftredaktør – en flittig mand. Engagement, viden og formidlingslyst emmer da også op fra bogens sider. Moden er et oplagt emne at underkaste en filosofisk undersøgelse, fordi moden er så tæt forbundet med identitet, og er det identiteten, der skaber moden, eller skaber moden identitet? Eller ender den med at blive identitetsopløsende? ..."
Ellen Lind Jensen, lektørudtalelse til bibliotekerne

 

"... Vi dyrker overflader, vi lever i en mere og mere fiktionaliseret virkelighed, vi får stadig mindre bestandige identiteter. Det er det, tidens modebillede afslører, i alle tilfælde ifølge den norske filosof Lars. Fr. H. Svendsen. I samme åndedrag postulerer han, at moden aldrig har været mindre interessant end i dag. Det gør han i et filosofisk essay over godt 150 sider. Han kunne være kommet til samme resultat ved at kaste et blik i et par modeblade. Men det ville jo have været for nemt for en filosof, og Lars Fr. H. Svendsen er en meget rost en af slagsen med flere velmodtagne bøger på sit cv om store emner såsom kedsomhed, kunst og ondskab. Filosoffer til fals for modeluner Så han går den hårde vej og dykker ned i modens udvikling gennem tiden, set som et begreb og især gennem andre filosoffers briller. Det kommer der flere muntre detaljer og megen diskussion (fra hans side) ud af ..."
Helle Hellmann, Politiken

  • Originaltitel: Mode
  • ISBN: 9788779553712
  • Oversætter: Joachim Wrang
  • Omslagsdesign: Rikke Rohde

Du kunne også være interesseret i...