Skip to content Skip to footer

Ixelles

Forfatter:Johannes Anyuru

En fortælling om sorg, klassekamp, politik og et systemkritisk blik på individets eget valg sat overfor politiske modeller.

Ruths mand Mio har længe været død. Men dag får Ruth nys om, at en ung bevidstløs dreng er blevet indlagt på hospitalet, og han en gammeldags CD-afspiller med sig, hvori der sidder en CD med en optagelse af Mios stemme, som Ruth aldrig har hørt før.

Yderligere information

Udgivelsesdato

21.03.2024

Køb bogen

title Beskrivelse

Siden Mios død har Ruth opfostret deres søn Em og har skabt et liv for de to: Hun har et hus ved havet, hun tjener gode penge og er ansat ved det gådefulde “agentur”, som skaber fiktive stemmer, der manipulerer offentligheden.

Em er nu blevet ti år, men han ved stadig intet om sin far: Han ved intet om, hvordan han levede og heller intet om, hvordan han døde. Han er tryg og i sikkerhed. En dag får Ruth nys om, at en ung bevidstløs dreng indlagt på hospitalet har en CD med en optagelse af Mios stemme. Hun finder ham, og tager den gammeldags CD-afspiller fra hans rygsæk. Det er Mios stemme på optagelsen. Mio som burde være død.

Han siger: “Der er tage her, hvor man kan se helt ud til havet. Her på biblioteket over ingenting.”

Prosaen bliver nærmest til ren lyrik, når Anyuru fortæller om livet og døden, sandheden og fiktionen, og den sorg, længsel og savn, der kan være så voldsom og altoverskyggende, at grænserne mellem disse modsætninger nærmest bliver udvisket.

Det er en roman om vigtigheden af fortællinger og historier, der kan fastholde tanker, minder og stemmer fra dem, som ikke længere er hos os.

Det er en fortælling om sorg, klassekamp, politik og et systemkritisk blik på individets eget valg sat overfor politiske modeller.

Johannes Anyuru er en af de vigtigste svenske forfattere i nyere tid og er blevet nomineret til den årlige svenske litteraturpris August-prisen for sine to seneste udgivelser, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) og nærværende roman Ixelles (2022), og vandt tilmed prisen for førstnævnte roman.

  • Originaltitel: Ixelles
  • ISBN: 9788772049359
  • Oversætter: Andrea Fehlauer
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson