Skip to content Skip to footer

Heiða

Bonden i fjeldenes dal

Heiða Ásgeirsdóttir opgiver en lovende modelkarriere, og vender hjem fra New York, da det igen bliver tid til, at fårene skal læmme. Hun må kæmpe mod overmagten og modvilligt deltage i politik på et højt plan. Belønningen for Heiðas anstrengelser? – at fortsætte det hårde slid, som det har været kutyme på hjemegnen siden 1200-tallet.

“Biografisk skildring af en stærk kvinde med så meget power, at man bliver blæst bagover af hendes arbejdsomhed og livsmod. Hun har fravalgt et traditionelt liv med mand og børn, men har masser af kærlighed i sit liv – til landet, naturen, dyrene, venner og familie. En varm og ærlig biografi som også beriger med faglig viden fx om arbejdet med fårene – og charmerer med Heidas små vers.”
Helle Winther Olsen, Lektørudtalelse

Yderligere information

Udgivelsesdato

29.05.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

En islandsk fårebonde tager ordet – og hvorfor skulle hun ikke det? Denne moderne saga er skildringen af et unikt menneske og hendes kamp mod kraftværket, som ville oversvømme markerne på den fædrene og mødrene gård. Heiða Ásgeirsdóttir opgiver en lovende modelkarriere, så hun kan vende hjem fra New York, da det igen bliver tid til, at fårene skal læmme. Hun må kæmpe mod overmagten og modvilligt deltage i politik på et højt plan. Belønningen for Heiðas anstrengelser er at fortsætte det hårde slid som før. At arbejde med jorden og gården, som det har været kutyme dér siden 1200-tallet.

Dette er den biografiske fortælling om personlighed, om kamp, om hverdagen lige dér, hvor den er – og selvfølgelig om kærligheden til traktorer. Steinunn Sigurðardóttir er en af islands bedst kendte skønlitterære forfattere, og nu har hun i tæt samarbejde med Heiða Ásgeirsdóttir udgivet en bog, som hurtigt er blevet en bestseller i den engelsktalende del af verden. Kombinationen af Steinunns letflydende pen og Heiðas ustoppelige kraft har resulteret i en hurtigt læst og ekstremt inspirerende bog.

"Et smukt og malerisk portræt af den helt unikke Heida, som er fårebonde, miljøaktivist og digter, og som helt bevidst har fravalgt mand og børn. Steinunn Sigurdardóttir har skrevet en forunderlig moderne saga om islandske Heida Ásgeirsdóttir ... Sprogligt er der mange underfundigheder og et malende billedsprog ... Det er en bog, jeg ville ønske, jeg kunne læse på originalsproget for at få alle sproglige finesser med, men den er nu også smuk i Mette Fanøs oversættelse."
Anne Klara Bæhr, Litteratursiden.dk

"Biografisk skildring af en stærk kvinde med så meget power, at man bliver blæst bagover af hendes arbejdsomhed og livsmod. Hun har fravalgt et traditionelt liv med mand og børn, men har masser af kærlighed i sit liv – til landet, naturen, dyrene, venner og familie. En varm og ærlig biografi som også beriger med faglig viden fx om arbejdet med fårene – og charmerer med Heidas små vers."
Helle Winther Olsen, Lektørudtalelse

“Det undmerminderer alle eventyr. Ásgeirsdottírs granitagtige far plejede at sige til hende, da hun bare var en splejset unge, der hang i haserne på ham rundt omkring i bakkerne, at hun en dag skulle overtage gården, så snart hun havde fundet sig en mand, der kunne dyrke jorden. Det lød som kamptale for Ásgeirsdottír. Hun fandt aldrig en mand, havde aldrig lyst, men hun overtog alligevel slægtsgården i 2004, som 26-årig, da hendes far blev diagnosticeret med en cancer, der slog ham ihjel to år senere. Siden har hun drevet den alene.”
The Guardian

“Der tegner sig et portræt, som virker modsætningsfyldt. Et sky individ, som er medlem af parlamentet, en indelukket enspænder med en højst veludviklet rejselyst. Men hun rummer ikke desto mindre en ærlighed, som er intet mindre end fortryllende … Hun er lige præcis den rigtige slags moderne forbillede.”
The Sunday Times

“… det her er et studie i beslutsomhed.”
Times Literary Supplement

  • Originaltitel: Heiða – fjalldalabóndin
  • ISBN: 9788772044576
  • Oversætter: Mette Fanø
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson