Skip to content Skip to footer

Filosofi og socialt håb

Forfatter:Richard Rorty

Richard Rorty (1930-2007) var en af de mest provokerende skikkelser i nyere tids filosofi. Nu udgiver Klim en samling af filosoffens veloplagte essays, artikler og forelæsninger fra 1990’erne.

“Richard Rorty, der var født i 1931 og døde i 2007, er den seneste store repræsentant for den særlige amerikanske filosofiske retning, der kaldes pragmatismen. Hverken den eller Rorty er specielt kendte i Danmark, men det kan den foreliggende essaysamling råde bod på. … den bedst tænkelige introduktion til en sympatisk tænker.”
****** Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad

Yderligere information

Sidetal

360

Udgivelsesdato

08.09.2016

Køb bogen

title Beskrivelse

Richard Rorty (1930-2007) var en af de mest provokerende skikkelser i nyere tids filosofi. I disse veloplagte essays, artikler og forelæsninger fra 1990’erne præsenteres en bred vifte af hans filosofiske, politiske og kulturelle overbevisninger.

Rortys forfatterskab blev til i et opgør dels med den analytiske tradition, han selv kom ud af, og dels med platonisk og kantiansk filosofi. Siden Platon har filosofien grundlæggende forsøgt at nå frem til sand erkendelse ved at trænge bag om tilsynekomsterne til en underliggende virkelighed.

Men for Rorty handler det ikke om, hvorvidt vores forestillinger stemmer overens med en fundamental virkelighed, men om hvorvidt de kan bidrage til at udføre praktiske formål og skabe et mere egalitært og demokratisk samfund.

I den pragmatiske ånd fra John Dewey forsøges det platoniske mål om at kopiere virkeligheden bedre og bedre erstattet med et socialt håb om at skabe en bedre fremtid bestående af et globalt, kosmopolitisk, demokratisk, egalitært, klasseløst verdenssamfund.

Bogen er forsynet med et efterskrift af Michael Vernersen, som også har oversat.

"Richard Rorty, der var født i 1931 og døde i 2007, er den seneste store repræsentant for den særlige amerikanske filosofiske retning, der kaldes pragmatismen. Hverken den eller Rorty er specielt kendte i Danmark, men det kan den foreliggende essaysamling råde bod på. ... den bedst tænkelige introduktion til en sympatisk tænker."
****** Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad

"Forlaget Klim har oversat og genudgivet Richard Rortys pragmatiske nyklassiker fra 1999, 'Filosofi og socialt håb', der vil udskifte filosofiens teoretiske jagt på nødvendige sandheder med en praktisk stræben efter mulige og fremtidige forhåbninger. ... Når det kommer til den fælles, politiske kamp for 'retfærdighed' medgiver Rorty (i en læsning af Derridas læsning af Marx), at netop denne kollektive utopi er "det ultimative romantiske håb, det Store Udekonstruerbare, det eneste, vi ikke bør tillade os at være ironiske over for". Michael Vernersen har skrevet et både ganske glimrende og temmelig omfattende efterskrift til bogen, som han serverer en letflydende og loyal oversættelse af.”
Information

  • Originaltitel: Philosophy and social hope
  • ISBN: 9788771298345
  • Oversætter: Michael Vernersen
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Michael Vernersen