Skip to content Skip to footer

Brokeback Mountain

Forfatter:Annie Proulx

historier fra Wyoming

Kritikerrost samling af fortællinger, hvor humor og skønhed møder smerte og desperation.

Yderligere information

Udgivelsesdato

27.05.2011

Sidetal

335

Køb bogen

title Beskrivelse

I Annie Proulx’ mesterlige historier er livet råt og hårdt, landskabet stort og åbent. Som den betagende natur, fortællingerne udspiller sig i, drives bogens personer af en kompromisløs og kraftfuld energi. Her er vanviddet og ensomheden på spil, men også den uforudsigelige og svimlende kærlighed.

I denne kritikerroste samling findes fortællingen bag den prisbelønnede storfilm Brokeback Mountain.

"... tangerer nutidens absolut bedste amerikanske novelleskrivning ...virkelig godt oversat."
Kim Skotte, Politiken

"Hvor er det godt endelig at få denne novellesamling fra 1999 på dansk. ... Proulx rimer ikke på pyller og piv. Hun rimer på cool kapauw."
Heidi Laura, Weekendavisen

"Proulx skriver, så man formeligt mærker vinden, kulden i knoglerne, volden i kroppen, tømmermænd og skægstubbene på hagen – hun kan virkelig skrive sig ind i de her mandekroppe."
*****
Mai Misfeldt, Berlingske Tidende

"Annie Proulx' noveller fra Wyoming fortæller tørt og nøgternt om barske miljøer. Her – mellem tradition og modernitet – er der ikke megen plads til unødigt føleri. Proulx er en stor fortæller."
*****
Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten

"Historierne matcher den natur, som de udspiller sig i, med en grusom storhed, hvor et menneske på den ene side kun udgør en ubetydelig del af det store hele, men på den anden side i de små samfund i en tyndt befolket stat spiller en rolle, som gør det enkelte individs historie væsentlig. Samlingen 'Brokeback Mountain' er smuk og underholdende litteratur med et twist. Absolut anbefalelsesværdig."
*****
Christine Fur Poulsen, Fyens Stiftstidende

"Annie Proulx skriver lige så nøgternt som landskabet, i en flydende strøm, hvor man får lov at se alle småsten og mærker vandets ubønhørlige fastholdenhed. Som en anden Johs. V. giver hun stemme til dem, der ikke ses udefra, og heller ikke hun gør det med et socialt sigte, snarere en gammeldags glæde over, at mennesket orker at skabe liv der, hvor der kræves umenneskeligt meget af dem."
*****
Charlotte Rørth, Nordjyske Stiftstidende

"For mig som uvildig læser fungerer beskrivelserne godt. De giver et forfriskende usentimentalt billede af en egn og en befolkning, der kan være nærmest umulig at forstå. Men samtidig er det ikke en antropologisk og kølig fremstilling, der langsomt dissekerer den mærkelige befolkning under en lup."
Ninna Brenøe, Standart

"Det er helt fortjent, at novellesamlingen 'Brokeback Mountain' blev skamrost, da den udkom i hjemlandet. Annie Proulx er helt sin egen, en sky forfatter, der næsten aldrig er i medierne og på stædig vis viderefører en stolt tradition for amerikansk hjemstavnslitteratur fjernt fra USA's storbyer. Man skal næsten være en af hendes fordrukne ranchejere på fallittens rand med et hjerte så hårdt som et bæltespænde for ikke at blive berørt af novellerne."
Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad

"Proulx kan det dér, som også Alice Munro kan : Male de store landskaber op, så man helt mister vejret, og lader sig føre med af fortællingernes skånselsløse virkelighed, som er sat i en helt overvældende kulisse."
Jytta Eriksen, Fjerritslev Ugeavis

“Proulx’ stil – komprimeret, elastisk, hårdtslående – er uforlignelig. Det her er prosa, der skal nydes bid for bid.”
Sunday Telegraph

“Som en mystiker, der kan se gennem alt i verden, genskaber Proulx de almindelige tings skønhed.”
Independent on Sunday

“Hver især har disse elleve fortællinger en stramhed og en nødvendighed, som er ikke mindre end berusende. At de samlet fanger det alment menneskeliges puls i disse desperate skæbner, vidner om en gudbenådet fortæller.”
Sunday Times

“Bogen, som er skrevet i en vidunderlig levende stil, både sparsom og ekstravagant, er udråbt til at være et mesterværk.”
Daily Telegraph

  • Originaltitel: Close Range
  • ISBN: 9788779558083
  • Oversætter: Ninna Brenøe
  • Omslagsdesign: Christian Hvid