Skip to content Skip to footer

Sløk &

Forfatter:David Bugge

Inspirations- og irritationskilder i forfatterskabet

Yderligere information

Sidetal

226

Udgivelsesdato

25.11.2021

Køb bogen

title Beskrivelse

Teologen, idehistorikeren og mesterpædagogen Johannes Sløk overbebyrdede ikke sine læsere med referencer. ”Jeg benytter mig ikke af fodnoter i mine bøger,” yndede han at sige, ”jeg er fodnoter i andres” – en befriende holdning i en tid, hvor forskning alt for ofte drukner i forfængelig rygdækning eller i kollegialt rygklapperi.

Sløks fremgangsmåde har dog også en bagside. Et skødesløst citat eller en indforstået hentydning kan åbne for et helt nyt og inciterende univers, som man først får det fulde udbytte af, hvis man medtænker den oprindelige sammenhæng og dens ophavsmand.

Bogen her stiller derfor skarpt på nogle af de vigtigste teologer, filosoffer og digtere i Sløks værk (Platon, Kierkegaard, Blixen m.fl.) og hans kreative brug af disse inspirationskilder. At denne brug af og til har karakter af misbrug, gør den ikke mindre interessant; en fejllæsning kan rumme vigtige pointer. Og at inspirationskilderne i nogle tilfælde nok så meget udgør irritationskilder, rokker ikke ved deres betydning for Sløks tænkning; modstandere af format står man også i gæld til.

"'Sløk &' er udsøgt læsning, som at blive taget med ind i en stor venskabskreds."
***** Karsten Møller Hansen, Kristeligt Dagblad

"Generelt er artiklerne velskrevne og informative om de tænkere, Sløk sættes op imod. Særligt Niels Grønkjærs Platon-tekst og David Bugges to artikler om henholdsvis Blixen og Løgstrup står frem. Her kombineres et intimt kendskab med både Sløk og benævnte kilde på en meget frugtbar og læseværdig måde. ... viser Sløks mange facetter og belæsthed på en gennemgående velturneret måde."
Information

"Dette er en velunderbygget, velskrevet og grundig udgivelse, som omhandler de vigtigste inspirationskileder i Sløks værk og ikke mindst hans kreative brug heraf … Bogen giver et unikt indblik i den kontroversielle idéhistoriker og debattørs tænkning."
Merete Trap, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Sløk &
  • ISBN: 9788772047065
  • Omslagsdesign: Malene Rauhe