Skip to content Skip to footer

Mørket lurer

Forfatter:Ian Rankin Forfatter:William McIlvanney

Det ufærdige, håndskrevne manuskript til denne bog har samlet støv siden William McIlvanneys død i 1995, men heldigvis blev det taget op, af Skotlands måske største nulevende krimiforfatter og McIlvanney-fan Ian Rankin.

De to mesterforfattere puster i fællesskab liv i Glasgows underverden og Laidlaws kompromisløse jagt på sandheden.

Yderligere information

Sidetal

350

Udgivelsesdato

25.03.2022

Køb bogen

title Beskrivelse

Advokaten Bobby Carter, hvis klienter ikke var Guds bedste børn, er død, og årsagen var ikke en ulykke. I mellemtiden er Laidlaws rygte løbet ham i forkøbet. Han er ikke ligefrem en holdspiller, og situationen er sprængfarlig. Der er krig mellem to af Glasgows værste bander, men er advokatens mord et resultat af den konflikt?

Der er ikke mangel på mistænkte i noget samfundslag, og spørgsmålet er, om Laidlaws sans for, hvad der rører sig på gaden, kan være nøglen til at opklare mordet i tide. Det er to mesterforfattere, der i fællesskab puster liv i Glasgows underverden og Laidlaws kompromisløse jagt på sandheden.

Det ufærdige, håndskrevne manuskript til denne bog har samlet støv siden McIlvanneys død i 1995, men heldigvis blev det taget op, af Skotlands måske største nulevende krimiforfatter og McIlvanney-fan Ian Rankin.

I 1977 påbegyndte det skotske forfatterfænomen William McIlvanney sin serie om politimanden Jack Laidlaw, og grundlagde således den genre, der i dag kendes som ‘tartan noire’. En rå og hårdkogt type af kriminalromaner, som trækker på verdenslitteraturen – bare for sjov – med det resultat, at det litterære niveau er særdeles højt, selvom det stadig er et letlæst krimiplot, som er det bærende element.

"Spændingen er langluntet, til gengæld konstant. Aldrig et kedeligt øjeblik, aldrig en side for meget. McIlvanneys force som forfatter er hans eminente sprogøre, hans verbale vid, wisecracks, en egen svart gadepoesi med litterære ambitioner og langmodig tristesse. Social armod og meningsløshed kan ikke druknes i øl og whisky på den lokale pub. Selv om man forsøger gang på gang med omgange mellem venner og fjender, mænd og kvinder. I den skotske grå og regnvåde melankoli, som ligner den skandinaviske på et suk. Så selvfølgelig står Søren Kierkegaard oppe ved baren i blød hat og trenchcoat, med en cigaret og et citat."
Bo Tao Michaëlis, Politiken

“Det er godt gået af forfatterne, for der er to: Ian Rankin læste et efterladt manuskript af William McIlvanney (1936-2015) og var så glad for det, at han færdiggjorde det. Som en hyldest til forgængeren, der var en værdsat og mange gange prisbelønnet skotsk forfatter og poet, hvis bøger om Laidlaw grundlagde krimiundergenren Tartan Noir, som Rankin i dag er den ypperste udøver af.”
Bo Bjørnvig, Weekendavisen

"Praise for William McIlvanney: He kicked the door open so the likes of Ian Rankin, Denise Mina and me could sneak through behind him”
Val Mcdermid

“The pure distilled essence of Scottish crime writing”
Peter May

“McIlvanney is the original Scottish criminal mastermind”
Chris Brookmyre

“Most of us writing crime fiction today are standing on the shoulders of giants. McIlvanney is one such giant” Mark Billingham

”Praise for Ian Rankin: Ian Rankin is a genius”
Lee Child

  • Originaltitel: The Dark Remains
  • ISBN: 9788772047430
  • Oversætter: Søren K. Barsøe
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson