Ian Rankin

Ian Rankin (f. 1960) har adskillige titler bag sig, men er især kendt for sine bøger om kriminalitet og mordgåder i det regnfulde Skotland, som har toppet flere bestsellerlister. Siden sin debut med ungdomsdramaet, THE FLOOD, fra 1987 har han primært skrevet kriminalromaner. 

I 1988 udkommer første bind i serien om den kyniske antihelt John Rebus, KNOTS AND CROSSES, og siden har Rankin udgivet godt og vel en bog om året.  

Den skotske forfatter får sit gennembrud med BLACK AND BLUE (på dansk FORTIDENS SYNDER, 2000), som er ottende bind i den populære krimiserie om John Rebus. Rankin modtager blandt andet den prestigefulde krimipris ‘Diamond Dagger,’ for bogen, der desuden ligger til grund for første episode af tv-serien ‘Inspector Rebus.’  

Rankin har udtalt, at hans karriere som kriminalromanforfatter er indledt ved et tilfælde. Han henter inspiration fra andre velrenommerede forfattere, herunder Michael Connelly, James Ellroy og Ruth Rendell. 

Foruden sine kriminalromaner er Rankin forfatter til en libretto, et radiospil for BBC, en graphic novel, en række litteraturkritik samt tre thrillere under pseudonymet Jack Harvey. 

Han har i løbet af sit virke modtaget flere priser for sit forfatterskab, herunder ‘Palle Rosenkrantz prisen,’ ‘Deutscher Krimipreis’ og ‘Specsavers National Book Award.’ I februar 1999 ligger intet mindre end otte af Rankins titler på den skotske bestsellerliste, hvilket har medført en plads i Guiness Rekordbog som ‘bedst sælgende forfatter.’  

Ian Rankin har en uddannelse i Litteratur fra University of Edinburgh fra 1982, og begynder i midten af 1980’erne på en ph.d. om den skotske forfatterinde Muriel Spark. Han ender dog med at indstille sit akademiske arbejdet for i stedet at hellige sig sit forfattervirke.