Skip to content Skip to footer

Løgstrup & Luther

Forfatter:Svend Andersen

Martin Luther er en af de tænkere, K.E. Løgstrup har beskæftiget sig mest indgående med. Hans grundige læsninger af Luther har imidlertid aldrig været publiceret eller gjort til genstand for forskning. Det rådes der bod for med denne bog.

Yderligere information

Udgivelsesdato

24.11.2017

Sidetal

160

Serie Løgstrup Biblioteket
Køb bogen

title Beskrivelse

Gennem et studie i Løgstrups efterladte papirer tegner Svend Andersen et billede af Løgstrup som en luthersk tænker. En række centrale filosofiske og teologiske temaer hos Løgstrup er således dybt inspireret af hans Lutherlæsning. Det gælder menneskesynet, guds- og skabelsestanken samt selve forståelsen af det kristne budskab. Men det gælder frem for alt etikken, både den ‘ontologiske’ grundopfattelse og de konkrete etiske problemstillinger. Løgstrups originale tese om, at der ikke gives en kristelig etik, hænger nøje sammen med hans tolkning af Luthers ordningsteologi.

Konkret er det den politiske etik, Løgstrup har arbejdet mest intenst med ud fra sin Lutherlæsning. Allermest bemærkelsesværdige er hans overvejelser over Luthers syn på oprøret, som fører til den overraskende opfattelse, at rollerne mellem øvrighed og undersåtter kan byttes om, så de sidste bliver den sande øvrighed: forkæmperne for en menneskelig politisk og retlig orden. Løgstrups afvisning af det nazistiske regime i Tyskland er en afgørende forudsætning for, at der også i dag kan drives politisk etik på et luthersk grundlag.

"Her er en fagbog, som bliver vigtig for enhver, der vil studere indre sammenhæng i Løgstrups værk ... Ikke alt kan stå i en anmeldelse. Der er meget mere at komme efter i den fremragende lille bog. Det kan kun anbefales Løgstrup-læsere og Luther-entusiaster selv at læse den."
******
Carsten Mulnæs, Kristeligt Dagblad

  • Originaltitel: Løgstrup & Luther
  • ISBN: 9788772040035
  • Omslagsdesign: Christian Hvid