Skip to content Skip to footer

Kultur og værdi

spredte bemærkninger

De efterladte skrifter fra den vidunderligt særegne tænker fra Østrig. Udgivet posthumt i 1977 ved Wittgensteins elev Georg Henrik von Wright.

Yderligere information

Sidetal

118

Udgivelsesdato

10.09.2010

Serie Klims Kulturklassikere
Køb bogen

title Beskrivelse

Ludwig Wittgensteins Kultur og værdi – Spredte bemærkninger rummer knap 40 års refleksioner, iagttagelser og kommentarer fra en af det tyvende århundredes mest originale tænkere.

Bogen består af et udvalg af Wittgensteins efterladte papirer, og det blev først udgivet af Wittgensteins elev Georg Henrik von Wright i 1977. Siden er den blevet et centralt referencepunkt i Wittgenstein-forskningen.

Tematisk rækker udvalget bredt: fra religion til musik, fra civilisation til anstændighed, fra genialitet til forfængelighed, fra drømme til undergangsvisioner. Men det er ikke kun bredden, der er slående. Mindst lige så iøjnefaldende er dybden, ægtheden og skønheden i mange af disse betragtninger. Hertil kommer så en prægnans i udtrykket, som er uden sidestykke i moderne tænkning.

Bogen er forsynet med efterskrift af Hans-Jørgen Schanz, som også har oversat.

"De små aforismer og bemærkninger af den østrigske filosof Ludwig Wittgenstein, der udkommer på dansk i bogen ' Kultur og værdi', er ikke en nøgle til hans filosofiske værk – men de åbner alt mulig andet. ... en fin oversættelse af idéhistorikeren Hans-Jørgen Schanz, der også har skrevet et suverænt klart efterskrift. Disse spredte noter er, som Schanz konstaterer, ikke en særlig nøgle til hans komplicerede værk, men står for sig selv både som overrumplende refleksioner og som vidnesbyrd om Ludwig Wittgensteins lede ved at være Ludwig Wittgenstein."
Rune Lykkeberg, Information

 

"Noter fra Wittgensteins værksted er det pure guld. ... Et værk, der altid ligger og sitrer og rumler lidt i lommen på en, og som man kan og bør have med sig overalt."
Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken

 

"Wittgensteins spredte bemærkninger er en passioneret distræt instruktionsbog i kunsten at trille pegefingre. ... De hele og halve aforismer, der lyser stærkest, er de i real time reflekterende og bare undrende, og de (i sig selv) poetiske anskueliggørelser af Ws paradoksale forsøg på at nå bagom og ud over sprogspillet. ... Glimrende oversat og med efterskrift af Hans-Jørgen Schanz."
Lars Bukdahl, Weekendavisen

  • Originaltitel: Vermischte Bemerkungen
  • ISBN: 9788779557338
  • Oversætter: Hans-Jørgen Schanz
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler
  • Forord / Efterskrift: Hans-Jørgen Schanz