Skip to content Skip to footer

Den blå og den brune bog

Indledende studier til filosofiske undersøgelser

Forelæsningsnoter fra den østrigske tænkers hånd. Wittgenstein dikterede indholdet af disse notesbøger for sine elever i to forelæsningsrækker i 1933-34 og og 1934-35.

Yderligere information

Sidetal

250

Udgivelsesdato

16.03.2012

Serie Klims Kulturklassikere
Køb bogen

title Beskrivelse

‘Den blå og den brune bog’ er et sæt forelæsnings-noter fra Wittgensteins tid som underviser på Cambridge University. Notesbøgerne udkom først i 1958 og er således som alle andre Wittgenstein-udgivelser med undtagelse af Tractatus udgivet posthumt.

Teksterne omhandler hovedsageligt sprogfilosofiske problemstillinger, og med udfoldelsen af nøglebegreber som filosofisk grammatik, sprogspil og regelfølge får Wittgensteins filosofi et nyt omdrejningspunkt, der giver et vigtigt fingerpeg i retning af den sene Wittgensteins absolutte hovedværk Filosofiske undersøgelser.

Omdrejningspunktet for store dele af Den blå bog er de interne processer i bevidstheden, der ledsager sproget. Sådanne processer er ifølge Wittgenstein en inderlighedens myte, et okkult element, som vi tyer til for at gøre sproget levende og betydningsfuldt. Men da vi i ethvert forsøg på at eksplicitere indholdet af denne proces blot støder på mere sprog, er vi bedre tjent med at frigøre os fra ideen om, at vi kan komme bag om sproget. 

I Den brune bog kommer sprogspillenes praktiske og forskellig-artede karakter til at fremstå klarere. At lære et sprogspil er her udelukkende et spørgsmål om praktisk træning, analogt til hvordan man træner et dyr til at gøre noget. Vi får således et hint om, hvad der skal forstås ved Wittgensteins berømte formulering “Mening er brug”. 

"Sproget er enkelt, problemstillingerne komplekse. En enestående bog, som holder længe."
Anne-Meta Brunsborg, Lektørudtalelse

"Mens de store forlag er travlt beskæftigede med at fylde bøger på supermarkedernes hylder, er der heldigvis stadig enkelte mindre forlag, der regner det for en forpligtelse at bidrage til kvaliteten af dansk kulturliv. Et af dem, forlaget Klim, er vel for øjeblikket omtrent det eneste, der systematisk udgiver bøger af filosofisk og bredere kulturteoretisk karakter. Det har blandt meget andet godt kastet flere udgivelser af filosoffen Wittgenstein af sig, og med udgivelsen af 'Den blå bog og den brune bog' er en ganske væsentlig Wittgenstein-bog føjet til bunken."
Asger Brandt, Kristeligt Dagblad

  • Originaltitel: The blue and brown books
  • ISBN: 9788779557239
  • Oversætter: Michael Vernersen
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler
  • Forord / Efterskrift: Michael Vernersen

Du kunne også være interesseret i...