Skip to content Skip to footer

Aspekter af den nye højreradikalisme

Et foredrag
Forfatter:Theodor W. Adorno

Adorno præsenterer i foredraget, som er grundlaget for denne udgivelse, en analyse af anatomien af den nye højreradikalisme, der i dag stadig er uhyggeligt aktuel.

”I flere passager er det som at læse en direkte kommentar til den metode og ideologi, der har defineret højredrejningen siden 2015”
Der Spiegel

Yderligere information

Udgivelsesdato

10.07.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

Den 6. april 1967 holdt den store tyske filosof Theodor W. Adorno et foredrag ved universitetet i Wien efter at være blevet inviteret af en studenterforening. I dette foredrag beskriver Adorno sin dybe og smertende bekymring ved at se, hvordan højreradikalismen i 1960’erne igen er ved at vinde fodfæste i Tyskland og Europa – og så kort efter Holocaust og dermed et af verdenshistoriens mørkeste kapitler har udspillet sig.

Dernæst præsenterer Adorno – på bare 50 sider – en analyse af anatomien af den nye højreradikalisme. Han sætter den op mod den nazi-fascisme, der tabte Anden Verdenskrig, og viser, hvor sammenvævet højreradikalismen grundlæggende er med vores moderne europæiske form for demokrati.

På den vis ser Adorno på én gang på sin samtid, men også klartskuende og forudseende på de dybe strukturer, der fortsat kendetegner og driver de højreradikale kræfter, vi i dag ser rejse sig og feje hen over Europa. En 50 år gammel filosofisk flaskepost fra en tænker, der kendte til konsekvenserne af radikal populisme og accelererende højredrejning. Og en privilegeret indgang til en af de vigtigste filosoffer i det 20. århundrede.

“For 50 år siden holdt han foredrag om, hvordan man bekæmper højreradikalismen. Hans metoder er fortsat uhyggeligt aktuelle i dag … Takket være forlaget Klim og Henning Goldbæks oversættelse findes nu også denne lille udgivelse på dansk, og det er der grund til at være begejstret for. I 'Aspekter af den nye højreradikalisme' finder man en stor del af Adornos tænkning kondenseret til en kraftig vitaminindsprøjtning, der har potentiale til at styrke vores kulturelle og politiske immunforsvar.” Christian Johannes Idskov, Politiken

"Foredraget er nu kommet i en dansk oversættelse med tilhørende for-og efterord, og på trods af Adornos gentagne og velargumenterede advarsler mod sådan bare at overføre fortiden til nutiden, så kunne hans analyser af 60'ernes tyske højreradikale bevægelse næsten ikke være mere alarmerende aktuelle."
Rosa Skytt Burr, Atlas

"Interessant analyse af højreradikalismens forudsætninger. Selvom foredraget er fra 1967, er der aspekter, der kan overføres til 2020. Højreradikalismens genkomst i Tyskland og resten af Europa kunne sagtens analyseres ud fra Adornos teorier. Det er skrevet i et langt mere tilgængeligt sprog end hans andre udgivelser, men er stadig henvendt til et meget politisk interesseret publikum."
Martin Minka Jensen, Lektørudtalelse

”I flere passager er det som at læse en direkte kommentar til den metode og ideologi, der har defineret højredrejningen siden 2015”
Der Spiegel

”Det er unægtelig vanskeligt ikke at lade sig gribe af bogens aktualitet”
Information

  • Originaltitel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus: Ein Vortrag
  • ISBN: 9788772045283
  • Oversætter: Henning Goldbæk
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson