title Beskrivelse
Engang var der trøst at hente i, at selv om man blev bundet på mund og hånd, så kunne man ikke binde ånd. I dag er vi ved at blive bundet på en anden måde, hverken på mund eller hånd, men på dette at sproget endimensionaliseres, og der ikke længere synes plads til særsprogene, dersom de ikke er videnskabelige.
Det poetiske sprog og det religiøse sprog er trængt som aldrig før. Her i disse særsprog var der en selvfølgelig plads til ånd.
Det har blandt andet den konsekvens, at en række fænomener og livsytringer, hvor videnskabelige vokabularer passer som en sko på en hånd, savner sprog. Ikke mindst gælder det menneskenes følelser og sansning samt i højeste grad menneskenes eksistentielle forhold.
"Schanz' bog om vores følgesvend gennem årtusinder, 'ånd', udvider oplysende horisonten og trækker stiplede linjer fra antikken til i dag."
Peter Wivel, Politiken
"Ånden er redebon, men sproget er fraværende. Det ser ikke spor opløftende ud. Derfor søger Schanz på en medrivende sviptur gennem åndshistorien tilbage i filosofiens og religionernes skiftende forståelse af ordet – med slående og til dels overraskende indsigter på næsten hver eneste side ... Fremstillingen er både klar og imødekommende og trækker ofte relevante linjer op til vor egen tid, altid opmærksom på at drage læseren med sig ind i det næste område."
Jens Bærentzen, Weekendavisen
"Måske er det ikke helt passende at have idoler, når man er blevet 60 år. Men det har jeg nu alligevel, og et af dem er Hans-Jørgen Schanz ..."
Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad
"Og læst i det lys er Schanz' nyeste bog derfor også langt mere end en flaskepost. For når en så glimrende bog som denne stadig kan skrives om spørgsmål, som ikke lader sig bringe ud af verden, fordi de opstår midt i den, ja så er den i sig selv et vidnesbyrd om, at vi stadig er på erfaringshøjde og i samtaleafstand med historiens store og mindre ånder."
Kjeld Slot Nielsen, Dansk Kirketidende
"Bogen er et interessant og langt velreflekteret essay inden for sit område. Den er både tilgængelig og konkret i sine formuleringer ..."
Kent Skov, Lektørudtalelse