Skip to content Skip to footer

Vitaliseringsmodellen

Forfatter:Jan Tønnesvang Forfatter:Nanna B. Hedegaard

Dette hæfte er en open access-introduktion til VITALISERINGSMODELLEN, der er en af grundmodellerne i den Integrative Vitaliseringspsykologi (IVP). Vitaliseringsmodellen er udviklet af Jan Tønnesvang, der er professor på Psykologisk Institut, Aarhus Universitet.

Vitalisering

Yderligere information

Udgivelsesdato

01.01.2015

Sidetal

24

title Beskrivelse

Vitaliseringsmodellen sammenfatter menneskets fire psykologiske grundbehov og viser, hvilke former for relationer og miljøer, der giver psykologisk ilt til disse og dermed vitaliserer og understøtter deres udvikling.

En anden grundmodel indenfor IVP er modellen for KVALIFICERET SELVBESTEMMELSE, der sammenfatter de fire grundlæggende tilværelseskompetencer, som mennesker har brug for at udvikle sig indenfor, hvis de skal mestre deres liv som helhed. Denne model kaldes med en forkortelse også for KvaS-modellen.

En tredje grundmodel indenfor IVP er KVADRANTMODELLEN, som er udviklet af den amerikanske filosof Ken Wilber. Kvadrantmodellen sammenfatter de fire grundperspektiver, som vi som mennesker anskuer ting, relationer og begivenheder i, og er essentiel i forhold til at gøre den Integrative Vitaliseringspsykologi til en egentlig integrativ tilgang.

Der er ligeledes lagt introduktioner til modellen for Kvalificeret selvbestemmelse og Kvadrantmodellen på Klim.dk til fri afbenyttelse.

Vær opmærksom på, at det skal opgives til copy-dan, hvis man anvender en eller flere af introduktionerne i undervisningssammenhæng.

  • ISBN: 9788771291520