Skip to content Skip to footer

Parerga & Paralipomena II, Første delbind

Enkeltstående, men systematisk ordnede tanker om mangfoldige ting I
Forfatter:Arthur Schopenhauer

Ligesom min hunds klogskab ofte har forbløffet mig og undertiden igen dens dumhed, således er det også gået med hensyn til menneskeslægten.
– fra bogen

Yderligere information

Sidetal

444

Udgivelsesdato

22.08.2024

Køb bogen

title Beskrivelse

Arthur Schopenhauers senværk Parerga & Paralipomena (biværker og tiloversblevet) er en samling tekster, der føjer sig ind i hele Schopenhauers filosofiske system. Værket fra 1851 blev gennembruddet, der gjorde Schopenhauer vidt berømt som pessimismens filosof og som litterær stilist, der klart og insisterende formulerer en dybt original tænkning. De fire bind er skrevet, så de er tilgængelige for enhver og kan læses uafhængigt af hinanden.

Schopenhauer udfolder i nærværende bind en række reflek­sioner over menneskets væsen i både filosofisk, psykologisk og eksistentielt perspektiv. Undersøgelserne angår blandt andet filosofien og dens metode, det menneskelige intellekts natur, naturfilosofi og naturvidenskab, den menneskelige eksistens’ tomhed, verdens lidelser, selvmordet og bekræftelsen eller benægtelsen af viljen til livet. Centralt står overvejelserne over menneskets væsen som et forhold mellem vilje og intellekt samt etikkens begrundelse i medlidenheden.

Intet sted er Schopenhauer mere velformuleret og klar end i Parerga & Paralipomena. Til trods for, at værket i Danmark har været relativt forbigået, så står det i en europæisk og tysk tradition som et af de mest indflydelsesrige og essentielle filosofiske værker fra 1800-tallet. Det prægnante – og til tider lidt spydige – tekster har påvirket en lang række af tænkere, digtere og forfattere, heriblandt Søren Kierkegaard, August Strindberg, Thomas Mann, Franz Kafka og Marcel Proust.

Dette bind er oversat af Martin Pasgaard-Westerman, som desuden har forsynet udgivelsen med et kyndigt og dybdegående efterord.

  • Originaltitel: Parerga und Paralipomena II, Erster Teilband – Vereinzelte, jedoch systematisch geordnete Gedanken über vielerlei Gegenstände
  • ISBN: 9788775910335
  • Oversætter: Martin Pasgaard-Westerman
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Martin Pasgaard-Westerman

Du kunne også være interesseret i...