Skip to content Skip to footer

Panoptikon

Magtens øje
Forfatter:Jeremy Bentham

Et dybt originalt værk, der mere end to århundreder efter sin udgivelse har fået fornyet aktualitet. Om straffens rammer og filosofien bag fængslet som institution.

Yderligere information

Sidetal

158

Udgivelsesdato

14.01.2011

Serie Klims Kulturklassikere
Køb bogen

title Beskrivelse

“En ny måde, hvorpå den ene bevidsthed kan opnå magt over den anden i et omfang, som ikke hidtil er set.” – Således præsenterer den engelske filosof Jeremy Bentham sin bog fra 1791, ‘Panoptikon’, der skulle blive hans livs besættelse.

Under udnyttelse af en avanceret, cirkulær bygningsstruktur stræber Bentham mod passager for blikket, der gør det muligt at iagttage fangerne i cellerne. Skjult i overvågningslogen ser inspektøren uden selv at blive set og sikrer med ejendommelige procedurer sin usynlighed. Her lever også hans kone og børn, der i indespærringen ikke har anden fornøjelse end at observere fangerne, som var de forbipasserende i storbyen.

Princippet er synlighedens princip, midlet den arkitektoniske indretning. Målet er for Bentham ikke straf og pine, men beslaglæggelse af fangernes arbejde. Som vampyren suger han deres blod, skriver han. Som edderkoppen mærker han hver en bevægelse i sit spind.

Fra fængslerne overfører Jeremy Bentham den nye opfindelse til fabrikkerne og videre til institutioner som hospitaler, galeanstalter og skoler i en bestræbelse på at opnå kontrol over menneskeansamlinger. I en foregribelse af langt senere samfundsudviklinger præsenterer han overvågningsteknikker, der i dag sætter sig igennem med rivende hast.

‘Panoptikon’ afsluttes med et længere interview med den franske filosof Michel Foucault, der i sin bog ‘Overvågning og straf’ satte panoptikonet på dagsordenen. “En begivenhed i menneskeåndens historie” kalder Michel Foucault Panoptikon.

"Et interview med Foucault er sat efter Benthams tekst, og det er bestemt nyttigt. Indledningen er et biografisk-idehistorisk essay af en af oversætterne, Vagn Lyhne. Det giver et interessant indblik i rationalisten Benthams irrationelle sider og en nyttig baggrundshistorie om hans liv. Udgivelsen og Lyhnes tekst stiller rigtig gode spørgsmål til vor tids overhåndtagende registrering af os borgere og vores gøren og laden."
⭐⭐⭐⭐
Nordjyske Stiftstidende

"En af de mærkeligste frugter af den sene oplysningstid ... det er en vigtig klassiker, der nu er tilgængelig på dansk."
Frederik Stjernfelt, Weekendavisen

"Interviewet med Michel Foucault til slut er ret kort, men sætter Benthams tekst i perspektiv til samtiden og nutiden. Den er et godt udgangspunkt for en diskussion af Benthams opfindelse og dens betydning for eftertiden. Alt i alt er PANOPTIKON rigtig spændende læsning, den er ikke særlig lang og giver et overskueligt indblik i Benthams teori og den historiske samtid."
Mette Clausen, litteraturnu.dk

"... fortræffelig oversættelse ... flankeret af Vagn Lyhnes sprudlende forord over 36 sider og en oversættelse af et længere interview, ‘Magtens øje’, fra 1977 med Michel Foucault."
Joachim Wrang, Social Kritik

  • Originaltitel: Panopticon, or, the Inspection-House
  • ISBN: 9788779556539
  • Oversætter: Vagn Lyhne, Lea Brems
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler