Skip to content Skip to footer

Metafysik

Forfatter:Aristoteles

For første gang foreligger nu på dansk en samlet oversættelse af en af filosofiens hovedværker, Aristoteles’ vægtige ‘Metafysik’.

Yderligere information

Sidetal

415

Udgivelsesdato

29.10.2021

Køb bogen

title Beskrivelse

Aristoteles (384-322 f.Kr.) er en af den europæiske tænknings allerstørste, og hans hovedværk ‘Metafysikken’ er aldrig tidligere blevet oversat til dansk (undtagen i ganske korte uddrag), selvom det uden tvivl hører til blandt de mest betydningsfulde værker i filosofihistorien.

Aristoteles udformer i dette værk sit eget særegne bidrag til spørgsmålet om, hvad det værende er. Undervejs udfoldes de klassiske grundbegreber, som lagde fundamentet for vores filosofiske sprog: form og stof, virkelighed og mulighed, aktivitet og kapacitet, sandhed og falskhed osv. Og det hele kulminerer i Aristoteles’ visdomsideal, som er koblet til teologien og forestillingen om det højeste Gode.

Aristoteles’ måde at behandle alle vores grundlæggende begreber har formet vores tænkning og vores verden siden. Antikkens filosoffer kan – som også Heidegger og Arendt ofte betoner – i det hele taget hjælpe os med at få øjnene op for spørgsmål, som vi har glemt – måske fordi vi troede, at vi havde svarene på dem.

"Det er en urimelighed, at vi i Danmark har to gode samlede Platon-oversættelser og ingen samlet Aristoteles-oversættelse. Det tjener danske gymnasielærere til ære, at det er en gymnasielærer fra Køge, der har bragt os et skridt videre på vejen mod flere Aristoteles-oversættelser med denne fine oversættelse nu, hvor universiteterne ikke kan eller vil. Oversættelsen efterfølges af et efterskrift, som hjælper læseren godt til at danne sig et samlet overblik over dette vigtige, men også dybsindige og omfattende værk."
***** Søren Hindsholm, Kristeligt Dagblad

“Schwarz Wentzer [har] begået et særdeles hjælpsomt ‘Efterskrift’ til den danske oversættelse af Aristoteles’ ‘Metafysik’, som er udkommet på forlaget Klim. Der er virkelig grund til at lette på hatten for udgivelsen: Det er svært at komme på et eneste hovedværk i samme supersværvægtsklasse, som vi har måttet vente lige så længe på at få oversat.”
Kresten Lundsgaard-Leth, Information

"Det er imponerende, og det samme kan man sige om oversættelsen – og om efterskriftet, som tager læseren med på en rejse ind i Aristoteles' tanker." Jacob Holm Krogsøe, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Metafysik
  • ISBN: 9788772043623
  • Oversætter: Michael Vernersen
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Thomas Schwarz Wentzer