title Beskrivelse
Professor i Idehistorie Mikkel Thorups nye bog er en historisk og aktuel analyse af, hvordan vi de sidste 50 år, og særligt de foregående 10 år, indædt har diskuteret identitetspolitik. I modsætning til stort set hele den eksisterende litteratur på området er ærindet ikke at vælge side (for eller imod fænomenet, for eller imod bestemte politiske fløje), men derimod at forstå, hvad det er, vi snakker og skændes om. Det er derfor en bog, der placerer sig mellem eller uden for de fast etablerede lejre i debatten, og som fra et videnskabeligt perspektiv går historisk og teoretisk til emnet.
Bogens mål er at bringe overblik og klarhed i en meget forvirret, knopskydende debat. At fortælle en længere og bredere historie om identitetspolitik, end vi normalt får fortalt, og endelig at bringe konflikt- og polemikniveauet ned, hvor vi kan begynde at samtale om de emner og problematikker, som såvel identitetspolitik som dens kritik rejser. Det handler alt sammen ikke om navnet på en tilfældig ispind, men om hvem vi er og vil være, hvad der skal til for at høre til.
"Det er en vigtig og vedkommende bog, Thorup har skrevet, og det er befriende, at han skriver sig selv ind i sin idehistoriske fortælling ind i fremstillingen ... Bogen er et godt bidrag til en mere kvalificeret debat om (kampen om) identitetspolitikkerne, som Thorup siger og viser, skal skrives i flertal."
Ove Christensen, Kulturkapellet
"Når det gælder identitetspolitik, er debatslagmarken så fyldt med røg og støj, at man kunne drømme om en bog, der siger: Ro på, nu tager vi den helt forfra, og så udruller vi, såvel historisk som systematisk, hvad det dér identitetspolitik er for noget, og hvor det kommer fra. På en måde er det også den bog, Thorup gerne vil skrive, og med sin enorme belæsthed er han velkvalificeret til opgaven."
****
Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad
"Mikkel Thorup åbner et rum for rolig politisk fordybelse ... Netop debatten og måden, den føres på, er omdrejningspunktet for professor i idéhistorie Mikkel Thorups nye bog Kampen om identitetspolitik. Thorups uhidsige ærinde er at spore oprindelsen til begrebet identitetspolitik idéhistorisk – og at fremmane og udfolde dets kompleksitet for læseren. Det sker over seks kapitler, hvoraf Thorup i de først fem rapporterer og citerer særdeles flittigt fra sin omfangsrige læsning om emnet, for til sidst at stille sig mere i forgrunden som selvstændig samtidsanalytiker i det sjette."
Johanne Thorup Dalgaard, Information
"Når jeg alligevel vil anbefale at læse Thorups bog, hvis man er interesseret i emnet, er det, fordi den er rig på referencer til alle mulige interessante, primært venstreorienterede, forskeres overvejelser. Og fordi bogen lykkes med at vise, hvordan vi alle sammen bevidst og ubevidst er optaget af vores egen og andres identitet." Anna Libak, Weekendavisen “Fremragende samtidshistorisk skildring af en debat, hvor færre måske lytter blandt de mange, som snakker. Bogen er vigtig og interessant formidlet …”
Carsten Güllich-Nørby, Lektørudtalelse