Skip to content Skip to footer

Filosofiske breve

Om den engelske nation
Forfatter:Voltaire

“I ‘Filosofiske breve’ bruger Voltaire de engelske sæder og skikke som rambuk i sit anslag mod den gamle verden. … Det er med Voltaire som med den aarhusianske popsanger Steffen Brandt: Når endelig han dropper ironien og begynder at skrive uelegant, ja, så ved man, at han er ude i et betydeligt ærinde, der rækker ud over selvcharmen.”
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

“Hver gang, vi mennesker lider af fikse ideer, står Voltaire og kigger ind gennem ruden klar med en giftig pen.”
Frank Beck Lassen, Information

Yderligere information

Sidetal

156

Udgivelsesdato

01.06.2019

Køb bogen

title Beskrivelse

I 1726 rejser den franske forfatter Voltaire til England. Tre år senere vender han hjem som engelsk filosof. Som vidnesbyrd om de religiøse, politiske, litterære og naturfilosofiske forhold i England udgiver han ‘Filosofiske breve – om den engelske nation’. Brevene bliver en skandaleombrust succes og grundlægger Voltaires status som den vigtigste af de tidlige Oplysningstænkere.

Gennem 25 korte breve giver bogen et fantastisk indblik i, hvordan idéer rejser over landegrænser og sprogbarrierer: Voltaire optræder som kulturel rejseguide, der præsenterer sit franske publikum for religiøs tolerance, politisk frihed og empirisk naturforskning. Han bruger fremmedheden i den engelske kultur som anledning til en kritik af det gamle regime i Frankrig og skaber sig derved en ny rolle som intellektuel kritiker af det bestående. Denne forståelse af filosofiens formål blev en stor inspiration for den næste generation af philosophes, såsom Diderot, d’Alembert og Rousseau, og bliver betragtet som startskuddet til Oplysningsbevægelsen.

I deres fyldige efterskrift opridser Christoffer Basse Eriksen og Thomas Palmelund Johansen konteksten for Voltaires breve og deres unikke og komplekse udgivelseshistorie.

"I 'Filosofiske breve – om den engelske nation' lægger Voltaire grunden for såvel oplysningstiden som sin egen legende. Brevene var en bombe mod det gamle regime."
Matthias Dressler-Bredsdorff, Politiken

"Hver gang, vi mennesker lider af fikse ideer, står Voltaire og kigger ind gennem ruden klar med en giftig pen."
Frank Beck Lassen, Information

"I 'Filosofiske breve' bruger Voltaire de engelske sæder og skikke som rambuk i sit anslag mod den gamle verden. ... Det er med Voltaire som med den aarhusianske popsanger Steffen Brandt: Når endelig han dropper ironien og begynder at skrive uelegant, ja, så ved man, at han er ude i et betydeligt ærinde, der rækker ud over selvcharmen."
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

"Voltaire skriver vedkommende og spændende, så det ikke bare er en fornøjelse, men også oplysende at læse ham, denne oplysningens førstemand. Mangfoldigheden i brevene er overvældende, og han går til emnerne med kritisk sans og mod og får gjort det hele levende på trods af tidens afstand."
Peter Holm Sørensen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Lettres Philosophique sur les Anglais
  • ISBN: 9788771298802
  • Oversætter: Mogens Chrom Jacobsen
  • Omslagsdesign: Christian Hvid
  • Forord / Efterskrift: Christoffer Basse Eriksen og Thomas Palmelund Johansen