Skip to content Skip to footer

Filosofien som institution og tænkningen som håndværk

og tænkningen som håndværk

“… et engageret-elegisk forsvar for filoso-fiens grundlæggende spørgsmål og deres glemsel på det moderne universitet. Selvom bogen altså blot er et sammenskudsgilde, hvor gamle mestre og nyere helte mødes til sokratisk passiar, lykkes det alligevel at fremmane en tekstlig intensitet og et elskeligt angreb på egen arbejdsgiver.” **** Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

Yderligere information

Sidetal

185

Udgivelsesdato

17.03.2022

Køb bogen

title Beskrivelse

Hvorfor reducerer de filosofiske institutter filosofien til noget, den ikke er, og hvad kræver det, hvis filosofien skal nå ud over de institutionelle rammer og blive, hvad den efter sin bestemmelse må være – tænkning? Det er det spørgsmål, pamfletten her stiller.

Til indledning en kritisk analyse af den type filosofi (den analytiske), som har gået sin sejrsgang på filosofiske institutter verden over de sidste hundrede år, fordi den passer som fod i hose til de institutionelle betingelser. Dernæst en gennemgang af tre tænkere, som er eksempler på det andet og mere, som filosofien skal kunne for at være tænkning; Alain (Émile Chartier), Heidegger og Agamben. Til afslutning en hyldest til Villy Sørensen, en dansk tænker med kritisk distance til den filosofiske institution.

Søren Gosvig Olesen er lektor i filosofi på Københavns Universitet og forfatter til en lang række bøger, senest “Frankrig i filosofien” (2021).

"... et engageret-elegisk forsvar for filoso-fiens grundlæggende spørgsmål og deres glemsel på det moderne universitet. Selvom bogen altså blot er et sammenskudsgilde, hvor gamle mestre og nyere helte mødes til sokratisk passiar, lykkes det alligevel at fremmane en tekstlig intensitet og et elskeligt angreb på egen arbejdsgiver." **** Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

  • ISBN: 9788772047829
  • Omslagsdesign: Malene Rauhe