Skip to content Skip to footer

At være demokrat er ikke at være bange

Åndsfrihed under pres
Forfatter:Daniel Toft Jakobsen Forfatter:Ingrid Ank

I Danmark har vi en lang tradition for åndsfrihed, men traditionen er for tiden under pres. Forfatterne vender sig mod denne tendens og forsvarer en liberal tilgang til ’ånds-spørgsmål’, hvor ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og samvittighedsfrihed opfattes som helt grundlæggende søjler i demokratiet.

Yderligere information

Sidetal

224

Udgivelsesdato

08.09.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

Der tales meget om truslerne mod vores demokrati og frie samfund. Men hvor bange skal vi være for disse trusler, og hvordan skal vi forholde os til dem? Er vi i gang med at forsvare friheden på en måde, der i virkeligheden indskrænker den? Bogen ‘At være demokrat er ikke at være bange’ argumenterer for, at netop dette har været den politiske tendens de seneste mange år – fx i diskussioner om adgangen til statsborgerskab, øget overvågning og religion i det offentlige rum.

Forfatterne vender sig mod denne tendens og forsvarer en liberal tilgang til ’ånds-spørgsmål’, hvor ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og samvittighedsfrihed opfattes som helt grundlæggende søjler i demokratiet. Hverken religiøse ekstremister, internationale techgiganter eller danske politikere bør have held til at indskrænke vores grundlæggende frihedsrettigheder: De har alle dage været under pres, og de forsvares ikke ved at blive begrænsede.

Bogens første del indeholder en lettilgængelig introduktion til begrebet ’åndsfrihed’, dets implikationer og historie med foregangsmænd som fx N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og Hal Koch (1904-1963). I anden del diskuteres aktuelle emner som fx friskolestramninger, indfødsretskrav, forskningsfrihed, identitetspolitik, ytringsfrihed på de sociale medier, negativ social kontrol, omskæring, tildækningsforbud m.m. Til slut giver bogen 10 konkrete forslag, der kan øge åndsfriheden.

"Bogen bør læses af folketingets politikere og andre aktører i den offentlige debat. Det fortjener den. Ligesom vi i vækkelsesbevægelserne kan have gavn af at besinde os på det ansvar, vi har for at påvirke i samfundet, fastholde åndsfrihed og bevare frisindet i mødet med dem, som tænker anderledes end os. Frihed kommer ikke af sig selv. Heller ikke tros-og religionsfrihed!"
Hans-Ole Bækgaard, IMT

"I en tid, hvor samfundssind og fællesskab ofte defineres som konsensus, er bogens krav om mere plads til forskellighed og til at skændes indædt med hinanden forfriskende."
Finn Danielsen, Humanistisk Samfund

"Vigtig og vedkommende debatbog om tilstanden for vort demokratiske samfund, der kommer godt rundt om et stort antal dagsaktuelle emner. Det er en velskrevet bog, der ikke, på trods af nogle skræmmende scenarier, maler fanden på væggen, men maner til eftertanke og videre samtale."
Peter Holm Rasmussen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: At være demokrat er ikke at være bange
  • ISBN: 9788772045276
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson