Skip to content Skip to footer

At skille sig af med en kat

hvad jeg taler om når jeg taler om min far
Forfatter:Haruki Murakami

I denne bog fortæller Haruki Murakami for første gang i selvbiografisk form om sin barndom og sit problematiske forhold til sin far. Det er en bog om krigens og livets tilfældighed – en meditation over død og erindring.

Yderligere information

Sidetal

96

Udgivelsesdato

10.06.2022

Køb bogen

title Beskrivelse

En sommerdag tager far og søn ud til en strand med familiens kat i en papkasse. De vil af grunde, sønnen ikke forstår, skille sig af med katten … der imidlertid vil det helt anderledes. Med udgangspunkt i en enkelt barndomserindring skriver Murakami sig nærmere en forståelse af, hvem hans far var. Hvorfor han bad hver dag for de mange – såvel japanere som kinesere – som døde under krigen mellem Kina og Japan. Og hvorfor han kun talte meget sparsomt med sin søn om, hvad der egentlig hændte ham under Anden Verdenskrig.

”'At skille sig af med en kat' er ikke blot en klog og reflekterende selvbiografi. Det er også en usædvanligt smuk udgivelse med skønne, poetiske illustrationer af den taiwanske kunster Yan Gao, som Murakami selv har udvalgt til opgaven. Bogen er et must for Murakamis tusinder af danske læsere."
*****
Christian Møgeltoft, Jyllands-Posten

"Selve fortællingen, som elegant sammenvæver en række tilbageblik med den nu godt 70-årige forfatters senere undersøgelser og eftertanker, er enkel og fin. En bog om ‘krigens og livets tilfældighed – en meditation over død og erindring’ kalder forlaget den, og sådan kan man sagtens læse den. Men der er mere at hente i den lille og ligefremme tekst, fordi den meget hurtigt vokser ud over sig selv.”
Lone Frank, Weekendavisen

"Det er en bog om forholdet mellem far og søn, der er meget japansk i sin diskrete måde at omtale private forhold på. Relationen er problematisk, ja, vel ligefrem betændt, men vi er lysår fra Knausgård og autofiktionens kompromisløse karaktermord. I 'At skille sig af med en kat' demonstrerer Murakami til gengæld kunsten at skrive så lidt som muligt, mens man lader det usagte vibrere i tekstens mellemrum. … 'At skille sig af med en kat' kan læses som et elegant og næsten naivistisk essay om forholdet mellem far og søn fra en tid og en kultur, hvor det var kutyme, at der var mere respekt og lydighed end venskab mellem fædre og sønner. Men er man som jeg optaget af Haruki Murakamis forfatterskab, er den lille bog også et nøglebundt, der rasler i dørene til forfatterskabets ofte gådefulde korridorer.” Kim Skotte, Politiken

”Selvbiografisk prosa fra øverste hylde. Murakami skriver fortættet om sit vanskelige forhold til sin far og om kærligheden til sine katte.”
Aftenposten

"Som altid skriver Haruki Murakami med stor indlevelse og nærvær. Evnen til at sætte ord på følelser, fantasi og erindring er fabelagtig."
Martina Minka Jensen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: [Neko u sutero]
  • ISBN: 9788772048161
  • Oversætter: Mette Holm
  • Illustrator: Yan Gao
  • Omslagsdesign: Malene Rauhe