title Beskrivelse
Den franske filosof Alain Badiou angriber i denne lille bog den forestilling, at lykke er et spørgsmål om at skabe overensstemmelse mellem sine personlige behov og det, som verden tilbyder os og kategoriserer som ”det gode liv”. Han opponerer mod den positive psykologi og “lykkeindustrien”, der fortæller os, at det gælder det om at planlægge livet efter forskrifterne for, hvad der giver den største sikkerhed for at opnå lykke. Men ifølge Badiou er lykke præcis det modsatte af sikkerhed og planlægning. Lykke involverer altid en risiko, som fx når vi i kærlighedsmødet vælger at overgive os til dets uforudsigelighed.
For at det, Badiou kalder ”reel lykke”, kan blive mulig, kræves også et opgør med den (forbruger-)tilfredshed, der ifølge Badiou præsenteres som lykke i dag. Opgaven med at skabe lykke finder dermed sted både på det individuelle og på det kollektive, politiske plan. Og den går ud på at blive noget, vi ikke troede, vi var i stand til at blive og at skabe en fælles verden, som vi ikke troede var mulig.
"Det er ikke let at være lykkelig, og en vis dosis fortvivlelse er ifølge Badiou en betingelse for den reelle lykke. Den fortvivlelse oplever man også som læser af Badiou, når man støder på sætninger som 'En sandhed er en mangfoldighed, der opstår af konsekvenserne af en begivenhed, og som således hviler på en grundløs væren'. Den slags skal læses langsomt. Flere gange. Men gradvis anes uendeligheden i vores endelige liv, og lykkeligere kan et menneske ikke blive."
Svend Brinkmann, Politiken
"Ikke siden 'Kjerlighedens Gjerninger' fra 1847 har jeg læst noget så opløftende og opbyggeligt som denne lille bog. Er det en pjece? Er det et forord? Jeg ved det ikke, men det er utrolig svært og svært lyksaliggørende. ... 'Lykke' er en svær bog. Er den elitær? Ja, det er den vel. Men Gud, hvor er det befriende. Der er langt mellem snapsene, hvis man læser den for hurtigt. Men læser man den langsomt, kan man nærmest ikke se bogen for bare snaps. Så svømmer man i det."
Christian Hjortkjær, Dansk Kirketidende
"Men spørgsmålet er, om man overhovedet kan måle lykke? Aldrig i livet, hvis vi spørger Frankrigs vigtigste nulevende filosof, 81-årige Alain Badiou, der er aktuel på dansk med den lille bog Lykke, der oprindelig udkom i 2015, og som er forsynet med et efterskrift af filosoffen Rasmus Ugilt. I sin korte, fortættede tekst argumenterer Badiou veloplagt og systematisk for, at vi forveksler tilfredshed med lykke.”
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen
"Emnet er top aktuelt og relevant og giver filosofisk ballast til bevægelser og partier, der ønsker at sætte andet end økonomi som målestok for velfærd."
Camilla Sejerøe, Lektørudtalelse