Skip to content Skip to footer

Troldmændenes tid

Filosofiens store årti 1919-1929

En grundig og underholdende indføring i fire forskellige filosoffers liv, deres krydsninger og deres skelsættende tankesystemer.

 

Yderligere information

Sidetal

432

Udgivelsesdato

17.11.2020

Køb bogen

title Beskrivelse

Wolfram Eilenberger har sat nye standarder for formidling af filosofi med denne nye bog, som sammenfletter fire fascinerende biografier, en solid portion fagfilosofisk teori og et portræt af 1920’ernes Tyskland. Tilsammen danner disse ingredienser en både underholdende og tankevækkende fortælling – ikke mindst takket være de fire excentriske hovedpersoner: sprogfilosoffen Ludwig Wittgenstein, værenstænkeren Martin Heidegger, nykantianeren Ernst Cassirer og mystikeren Walter Benjamin.

Bogen følger disse fire personer i årene 1919-1929 – et tiår, som ifølge forfatteren har været definerende for den filosofiske debat siden. De fire havde nærmest ingen omgang med hinanden, men meget med hinanden at gøre. Fire livsudkast, fire forskellige svar på spørgsmålet: Hvad er et menneske?

“Det er en biografisk og panoramisk storladen bog, som Forlaget Klim præsenterer på dansk, med Wolfram Eilenbergers funklende portræt af det tysksprogede firkløver Ludwig Wittgenstein, Martin Heidegger, Walter Benjamin og den lidt ældre Ernst Cassirer.”
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Mikael Jalving, Jyllands-Posten

 

"Det er et sandt mirakel, at de store mængder af kompliceret filosofisk tænkning aldrig føles som tungt pligtstof, og at Eilenbergers dristige idéhistoriske kondenseringer aldrig virker forcerede. 'Troldmændenes tid' er suveræn formidling af menneskets vigtigste våben – tankens magt – uden at gå i genrens to gængse fælder: forestillingen om, at en tænker skaber sine tanker uafhængigt af sin tid, og – omvendt – forestillingen om, at det, vi kalder originalitet, altid kun er et produkt af omstændighederne."
Asker Hedegaard Boye, Weekendavisen

 

"Ualmindeligt veloplagt bog ... en både underholdende og tankevækkende fortælling ... 'Troldmændenes tid' får hermed de varmeste anbefalinger. Både fordi vi selv står midt i en krisetid i dag, der endnu en gang kræver en afgørelse, i forhold til hvordan vi skal tænke for at kunne håndtere f.eks. klimakrisen, den grasserende politiske populisme, senkapitalismens uregulerede excesser, and all that jazz. Og fordi bogen midt i al denne alvor faktisk både er historisk og filosofisk oplysende såvel som seriøst sjov."
Kresten Lundsgaard-Leth, Information

 

"Eilenberger har skrevet en utraditionel og populærvidenskabelig filosofihistorie, som er et kærkomment alternativ til meget andet af det, der ellers er skrevet om de fire filosoffer. Og hvilket alternativ! Og hvilken befrielse at læse uden überakademiske korsetter. En filosofihistorisk klassiker er født. Intet mindre."
Philip Martinussen, Arbejderen

 

"'Troldmændenes tid' er en ironisk og kærlig skildring af en nervøs tid, der samtidig var en af de største perioder i tysk filosofihistorie … Eilenbergers fortælling gør det til sammenstødet mellem verdensmanden Cassirer, der i sit inderste troede på Weimarrepublikken og det liberale demokrati over for hjemstavnsdyrkeren og forfaldets tænker i Heidegger. Eller som det ret muntert lyder: 'Heidegger er hytten, Cassirer hotellet'.”
Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

 

"En bog om filosofi der bliver en bestseller, oversat til 24 sprog, er ikke noget man ser hver dag, men man forstår det godt. Man forføres totalt af Eilenbergers dramatiske og handlingsmættede fortælling, der på forunderlig vis gør komplekse tanker forståelige og de yderst forskellige personligheder levende. Det er blændende formidling.”
Peter Holm Rasmussen, Lektørudtalelse

 

"... Eilenberger har et rigtig godt og dynamisk sprog, der fører fortællingen fremad, og man er i gode hænder hele vejen – og så er der også interessante franske pikanterier at nyde undervejs, hvis man er til den slags."
Ove Christensen, Kulturkapellet

 

"Bogen er på en og samme tid en mangfoldig og kompleks fremstilling af filosofiske nybrud, en grundig indføring i historiske begivenheder i årene 1933-43, intime psykologiske oplysninger og fortællinger og en fremragende gennemgang af totalitarismens indvirkninger på unge veluddannede kvinder og deres tætteste venner."
Kirsten Junge, Kontrast

 

"En bog man ikke slipper, når man først har den i hænderne. Den er imponerende på alle måder ... Det er overordentligt begavet skruet sammen, eminent spændende, og man både forføres og beriges af læsningen."
Peter Holm Rasmussen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Zeit der Zauberer
  • ISBN: 9788772044002
  • Oversætter: Joachim Wrang
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson

Du kunne også være interesseret i...