Skip to content Skip to footer

Testosteron rex

Forfatter:Cordelia Fine

Virkelig sjov, ret vred, meget velskrevet og videnskabelig funderet punktering af de myter om køn, krop og hjerne, vi tror bygger på forskning – og et opgør med neurosexismen, en form for sexisme, der pynter sig med lånte videnskabelige fjer, og som har reelle effekter på børns udvikling og menneskers livsmuligheder.

Yderligere information

Sidetal

250

Udgivelsesdato

29.04.2021

Køb bogen

title Beskrivelse

Hvordan forsvarer du dig over for neurosexisme? Måske med argumentet om, at det ville være så fint med ligestilling – men nu er der altså biologisk forskel på drenge og piger: Drenge producerer mere testosteron, der gør dem aggressive og risikovillige, og piger er bare mere empatiske og monogame. Og hvor skønt det end ville være med ligeløn og lige fordeling på direktørgange og i vuggestuer, betyder biologien, at selv om vi skaber lige adgang, vælger piger og drenges hjerner forskellige stykker legetøj, studier, jobs og liv.

Tag med psykologen Cordelia Fine på veloplagt videnskabelig mytesprængning. Forskningen har nemlig bevæget sig meget langt, siden man mente, man kunne aflæse menneskelig adfærd fra forsøg med bananfluer, og at stenalderen mest bestod af piger, der øvede pincetgreb og plukkede bær, men drengene jagede – og at det har noget at sige om den måde, vores køn udtrykker sig på i dag, hvorfor og hvordan vi har sex, hvilke jobs vi vælger, eller hvordan vores personlighed og hjerner formes.

Der findes forskelle mellem mennesker. Også mellem kønnene. Men forskningsresultaterne er langt mere komplekse – og spændende – end vi normalt taler om. Faktisk er det særligt interessante ved os mennesker, hvorfor der er så lille forskel på mænd og kvinder? Svaret vil måske overraske nogen.

"Mænd er i kraft af hormonet testosteron konkurrencesøgende, risikovillige og handlekraftige, mens kvinders lavere testosteronniveau gør dem mere forsigtige, omsorgsfulde og omhyggelige. Med et væld af sjove og tankevækkende videnskabelige undersøgelser af både dyr og mennesker søger Cordelia Fine at vise, at det er en skrøne: Forskellen mellem hunner indbyrdes er større end forskellen mellem hanner og hunner."
Anna Libak, Weekendavisen

“Forfatteren diskuterer og sammenligner de mange videnskabelige tilgange og giver undervejs et suverænt overblik over, hvordan forskningen på området for kønnet adfærd har udviklet sig, samt hvilke kampe der endnu skal kæmpes. Bogen er skrevet med præcision, humor og stort pædagogisk overskud.”
Thorbjørn Zeuthen Tirsted, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Testosterone Rex – Unmaking the Myths of Our Gendered Minds
  • ISBN: 9788772044682
  • Oversætter: Gry Arndahl Printzlau
  • Omslagsdesign: Sofie Poulsen, Christinna Lykkegaard Nilsson