Skip to content Skip to footer

Krisen i skolesystemet og pædagogikken

Forfatter:Hannah Arendt

Og andre pædagogiske tekster

Hannah Arendt er en af verdens mest læste og indflydelsesrige filosoffer. For første gang på dansk forefindes nu en samling af hendes vigtigste pædagogiske tekster.

Yderligere information

Udgivelsesdato

01.11.2021

Køb bogen

title Beskrivelse

Få tænkere øver for tiden så stor indflydelse på den pædagogiske og politiske debat som Hannah Arendt. Denne bog præsenterer for første gang hendes centrale pædagogiske tekster for et dansk publikum.

Hannah Arendts politiske tænkning og analyser af totalitære regimer er nogle af de mest læste og diskuterende værker fra det 20. århundrede, og de seneste årtier har hendes ideers betydning for den pædagogiske debat modtaget enorm opmærksomhed. Særligt det først præsenterede essay i denne samling ’Krisen i skolesystemet og pædagogikken’ fra 1958, har været omdiskuteret de senere år.

For Hannah Arendt er natalitet (fødthed) essensen af uddannelse og pædagogik. Det vil sige det forhold, at verden konstant fornyes gennem nytilkomsten af individer. Uddannelse og pædagogik handler i grunden om at tage sit ansvar for denne nytilkomne generation på sig.

Bogen introducerer læseren til Arendts pædagogiske ideer med hendes egne ord, kyndigt oversat af Joachim Wrang og med efterord af Morten Timmermann Korsgaard. Læseren vil ud over at stifte bekendtskab med Arendts pædagogiske ideer også få sat ord på mange af de dilemmaer, som præger uddannelse og pædagogik for tiden, blandt andet i relation til lærerens rolle i forhold til barnet/eleven, vores forståelse af forholdet mellem frihed og fælleskab, og ikke mindst en skarp kritik af den tiltagende instrumentelle og politiserede styring af skolesystemet.

“Det er en interessant titel for alle med interesse i Hannah Arendt eller i den pædagogiske verden. Bogen giver et godt indblik Arendts pædagogiske tankeunivers, samtidig med at den får læseren til at tænke aktivt over, hvad der foregår i skoleverdenen både didaktisk og skolepolitisk.”
Henrik Much Jørgensen, Lektørudtalelse

  • Originaltitel: Krisen i skolesystemet og pædagogikken
  • ISBN: 9788772047034
  • Oversætter: Joachim Wrang
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Morten Timmermann Korsgaard