Skip to content Skip to footer

Kost, adfærd, indlæringsevne

Forfatter:Frede Bräuner

Om hvilken effekt en usund kost kan have på vores mentale sundhed og evne til at lære nyt.

Yderligere information

Sidetal

197

Udgivelsesdato

15.02.2010

Køb bogen

title Beskrivelse

Danske børn og unge er blandt de mest usunde i Europa, og et stigende antal får brug for psykologhjælp og specialtilbud. Stadig flere børn med adfærdsmæssige og indlæringsmæssige problemer får diagnoser som ADHD og autisme, og alarmerende mange unge bliver tabere i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Årsagerne er mange, men en væsentlig og overset grund handler om børn og unges livsstil, hvor forbruget af sukker, sodavand, junkfood, alkohol og rusmidler er stort.

Via cases og konkrete eksempler fra hverdagen gennemgår Frede Bräuner symptomer på forkert kost, herunder vitamin- og mineralmangel, ustabilt blodsukker og overfølsomhed.

"En engelsk undersøgelse viser, at man kan sænke kriminaliteten betydeligt, let og billigt ved blot at give de kriminelle lidt flere næringsstoffer i kosten. ... Resultatet af den engelske undersøgelse overrasker ikke lærer Frede Bräuner, der til daglig arbejder med besværlige unge på Midtbyens Ungdomsskole i Århus. Her er kosten selve kernen i at få de unge på ret køl. 'Vi har kørt et madprojekt for socialt udsatte unge i mange år, og vi kan mærke på dem, at når de får sundere mad, ændrer de adfærd. De bliver roligere og er ikke så aggressive. Det er min klare fornemmelse, at det gælder både deres omgang med mennesker og kriminalitet', siger Frede Bräuner, som har arbejdet på skolen i 17 år."
Politiken

"... Frede Bräuner har besluttet sig for at gøre noget alvorligt ved sagen. Ved sit arbejde med utilpassede elever har han iagttaget mange fællestræk hos disse unge. Mange er fejlernærede og lever af kager, slik, sodavand og fast-/junkfood. Så i stedet for kun at bearbejde dem med pædagogiske og psykologiske instrumenter lærer han dem at spise ordentligt – en proces, som kan sammenlignes med at gøre narkomaner stoffri. Han har skrevet en bog om sit arbejde, og her beskriver han en række 'sygehistorier'. Det er lettilgængelig, interessant og spændende læsning, og forfatteren argumenterer levende og overbevisende om sine teorier og erfaringer. Og naturligvis er den med slikmisbruget ikke eneste faktor, men når de helt basale behov – for eksempel den gamle traver med ordentlig morgenmad – ikke er opfyldt, mangler fundamentet, og så er de andre bestræbelser spildte. Ja, det har Maslow faktisk gjort opmærksom på for mange år siden, så det kan undre, at der skal en idealist som Bräuner til, før disse i virkeligheden enkle tanker bliver ført ud i livet."
Af Hans Erik Berthelsen, Folkeskolen

  • ISBN: 9788779557635
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler