Skip to content Skip to footer

Jena 1800

De frie ånders republik
Forfatter:Peter Neumann

Vores forståelse af frihed og virkelighed revolutioneres over en kort periode og i en lillebitte by – og de sætter en dagsorden, som vores digtning og tænkning stadig er farvet af.

Yderligere information

Udgivelsesdato

16.11.2023

Sidetal

284

Køb bogen

title Beskrivelse

Året er 1800. Mens bølgerne fra den franske revolution endnu skyller ind over Europa, mødes en gruppe unge, dristige mennesker i Jena. De taler, tænker og teoretiserer sammen. Ordet frihed er på alles læber, og sammen skaber de et sted, hvor filosofien kan få frit løb: de frie ånders republik.

De vil gøre op med tidens strenge dualisme, og taler i stedet om altings forbundethed, om naturfilosofi, om en verdenssjæl. Det er revolutionære tanker i en splittet tid.

Forsamlingen tæller nogle af romantikkens mest radikale skikkelser, blandt andre brødrene Schlegel og deres hustruer, Caroline og Dorothea, filosoffen Schelling og digteren Novalis. Deres tekster og tanker skabte filosofiske jordskælv, hvis brudlinjer er løbet op igennem historien – og stadig er synlige i dag.

I en behersket montage-stil med fokus på månederne omkring årsskiftet 1799-1800 fremmaner den tyske forfatter Peter Neumann (født 1987) en intellektuel kraftudledning i tysk kulturhistorie
Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

“En gruppebiografi fuld af liv […] Neumann er eminent både til at formidle sladderen, fejderne og excentriciteterne i dette spændingsfyldte miljø og til at håndtere de politiske og filosofiske idéer, som var afgørende for udviklingen af den tyske romantik.”
The New Yorker 

“Neumann fanger med stor succes den berusende atmosfære på denne tid og dette sted. Bogen er en opkvikkende aperitif, som vil vække læsernes appetit på yderligere fordybelse i det 18. og 19. århundredes tyske filosofi.”
Publishers Weekly 

“Den succes, 'Jena 1800' har opnået, beror i høj grad på dens kalejdoskopiske fortællestil. Idealisternes doktriner og romantikernes udgydelser bliver ikke blot opsummeret retrospektivt. I stedet udspilles de i tid, midt i de personlige triumfer og tragedier, forfatterne gennemgår […] en stemningsfuld fremstilling af en rig periode i europæisk kulturhistorie.”
The Wall Street Journal 

  • Originaltitel: Jena 1800 – Die Republik der freien Geister
  • ISBN: 9788772049335
  • Oversætter: Joachim Wrang
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson