Skip to content Skip to footer

Ophav og omgivelse

Metafysik III - Betragtninger over historie og natur
Forfatter:K.E. Løgstrup

Et filosofisk hovedværk om historie og natur.

Yderligere information

Udgivelsesdato

06.12.2013

Sidetal

398

Serie Løgstrup Biblioteket
Køb bogen

title Beskrivelse

“Alt hvad naturvidenskaberne fortæller os om naturen og universet er vi tilbøjelige til at tage som informationer om, hvad der ikke på anden måde kommer os ved end som vor omverden. På hvilken anden måde skulle det da komme os ved? Som vort ophav! Så meget mere som det ikke kun er i fortiden, i løbet af en lang udviklingsproces, at den menneskelige tilværelse er opstået af naturen og universet, men det gør den til stadighed, for hvert øjeblik og på håndgribeligste måde. Med åndedræt og stofskifte er vi indlagte i naturens kredsløb, med vore sanser er vi indlagte i universet.

På een af to måder kan vi altså betragte forholdet mellem universet og den menneskelige tilværelse. Enten ud fra vor tilværelse. I så fald reduceres universet til omgivelse for den. Eller ud fra universet. I så fald er den vort ophav.”

K.E. Løgstrup

"'Ophav og omgivelse' må betragtes som et hovedværk i dansk idehistorie. Løgstrup formår at opstille en original teori om sansning og sprog, der bidrager til kritikken af den subjektivistiske tradition. Bogen ender som en religiøs traktat, hvor den guddommelige magt kaldes ind som magisk løsning på bevidsthedens problem."
David Budtz Pedersen, Information

  • Originaltitel: Ophav og omgivelse - Metafyisk III. Betragtninger over historie og natur
  • ISBN: 9788771292718
  • Omslagsdesign: Joyce Grosswiler