title Beskrivelse
Der tales meget om truslerne mod vores demokrati og frie samfund. Men hvor bange skal vi være for disse trusler, og hvordan skal vi forholde os til dem? Er vi i gang med at forsvare friheden på en måde, der i virkeligheden indskrænker den? Bogen ‘At være demokrat er ikke at være bange’ argumenterer for, at netop dette har været den politiske tendens de seneste mange år – fx i diskussioner om adgangen til statsborgerskab, øget overvågning og religion i det offentlige rum.
Forfatterne vender sig mod denne tendens og forsvarer en liberal tilgang til ’ånds-spørgsmål’, hvor ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og samvittighedsfrihed opfattes som helt grundlæggende søjler i demokratiet. Hverken religiøse ekstremister, internationale techgiganter eller danske politikere bør have held til at indskrænke vores grundlæggende frihedsrettigheder: De har alle dage været under pres, og de forsvares ikke ved at blive begrænsede.
Bogens første del indeholder en lettilgængelig introduktion til begrebet ’åndsfrihed’, dets implikationer og historie med foregangsmænd som fx N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og Hal Koch (1904-1963). I anden del diskuteres aktuelle emner som fx friskolestramninger, indfødsretskrav, forskningsfrihed, identitetspolitik, ytringsfrihed på de sociale medier, negativ social kontrol, omskæring, tildækningsforbud m.m. Til slut giver bogen 10 konkrete forslag, der kan øge åndsfriheden.