Skip to content Skip to footer

Parerga & Paralipomena I, Andet delbind

Aforismer om livsvisdom
Forfatter:Arthur Schopenhauer

“Der er overalt i verden ikke meget at hente: Nød og smerte fylder den, og for dem, der undslipper disse, lurer om alle hjørner kedsomheden. Dertil hersker som regel sletheden i verden, og dårskaben fører ordet. Skæbnen er grusom, og menneskene gemene.”
– fra bogen

Yderligere information

Sidetal

251

Udgivelsesdato

22.08.2024

Køb bogen

title Beskrivelse

Arthur Schopenhauers senværk Parerga & Paralipomena (biværker og tiloversblevet) er en samling tekster, der føjer sig ind i hele Schopenhauers filosofiske system. Værket fra 1851 blev gennembruddet, der gjorde Schopenhauer vidt berømt som pessimismens filosof og som litterær stilist, der klart og insisterende formulerer en dybt original tænkning. De fire bind er skrevet, så de er tilgængelige for enhver og kan læses uafhængigt af hinanden.

I Aforismer om livsvisdom stiller Schopenhauer spørgsmålet om muligheden for et godt eller lykkeligt liv og formulerer efter klassisk forbillede en samling refleksioner og leveregler, der godt nok ikke kan gøre os lykkelige, men dog vise os vejen til et nogenlunde behageligt og tåleligt liv. Schopenhauer fremhæver særligt ethvert menneskes individuelle karakter, og heraf ethvert menneskes individuelle behov, som grundbetingelse for lykken.

Intet sted er Schopenhauer mere velformuleret og klar end i Parerga & Paralipomena. Til trods for, at værket i Danmark har været relativt forbigået, så står det i en europæisk og tysk tradition som et af de mest indflydelsesrige og essentielle filosofiske værker fra 1800-tallet. Det prægnante – og til tider lidt spydige – tekster har påvirket en lang række af tænkere, digtere og forfattere, heriblandt Søren Kierkegaard, August Strindberg, Thomas Mann, Franz Kafka og Marcel Proust.

Dette bind er oversat af Martin Pasgaard-Westerman, som desuden har forsynet udgivelsen med et kyndigt og dybdegående efterord.

  • Originaltitel: Parerga und Paralipomena I, Zweiter Teilband – Aphorismen zur Lebensweisheit
  • ISBN: 9788775910328
  • Oversætter: Martin Pasgaard-Westerman
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson
  • Forord / Efterskrift: Martin Pasgaard-Westerman